lefkada-news

Θέατρο και κινηματογράφος μαζί

Ημιτελές παραμένει εδώ και περίπου δέκα χρόνια το έργο του θεάτρου της Λευκάδας, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του Πνευματικού Κέντρου. Tο έργο σταμάτησε να εκτελείται αφού δαπανήθηκαν 3.8εκ. ευρώ για να χτιστεί το κτίριο, το οποίο ριπίζει από την εγκατάλειψη μέρα με τη μέρα. Εμπλοκή στο έργο έχουν επιφέρει, η Κτηματική Υπηρεσία που διεκδικεί τον χώρο λόγω αιγιαλού καθώς υποστηρίζει ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του θεάτρου είναι κτισμένες πάνω στη λιμνοθάλασσα και η έλλειψη χρηματοδότησης. Μάλιστα το Υπουργείο Πολιτισμού διεκδικούσε (και δεν γνωρίζουμε αν ακόμα διεκδικεί..) από την Περιφέρεια, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την κατασκευή του, γιατί το έργο δεν έχει αποπερατωθεί και έχει απενταχτεί.

Από τις 14/9/2014(δείτε εδώ), οπότε επισκέφτηκαν τον χώρο,  η τότε Υπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου με τους νεοεκλεγέντες τότε Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο, τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας (Κ Δρακονταειδή και Θ.Χαλικιά αντίστοιχα), οι οποίοι εξέφρασαν εκείνη την χρονική στιγμή την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του θεάτρου και την πρόθεση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεμπλοκάρουν το έργο, υποστηρίζοντας βασικά ότι για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και οικονομικοί πόροι, δεν έχουμε πληροφορηθεί μέχρι σήμερα, κάποια σοβαρή εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή.

Θα πρέπει να πούμε ότι μια τέτοια αίθουσα, που στη Λευκάδα μετά και την καταστροφή του Απόλλωνα δεν υπάρχει άλλη παρόμοια και δημόσια, εκτός από θεατρικές παραστάσεις, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλες πολιτιστικές, επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί και να μελετηθεί αν θα μπορούσε να γίνει, μετά τα δεδομένα της καταστροφικής φωτιάς, θα ήταν η χρήση του κτιρίου και ως κινηματογράφου. Κινηματοθέατρο είναι η αίθουσα που λειτουργεί ως θέατρο και ως κινηματογράφος και παρόμοια πολιτιστικά κέντρα υπάρχουν σε πολλούς Δήμους της χώρας (ΕΦΗ στο Δήμου Περιστερίου-Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας-Κινηματοθέατρο Αστόρια Ηρακλείου-Κινηματοθέατρο Πάνθεον Πάτρα-Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αχίλλειον Βόλου) φιλοξενώντας παράλληλα και άλλες πολιτιστικές κυρίως εκδηλώσεις (δείτε εδώ).

Ο Απόλλων μετά την ανακατασκευή του και την λειτουργία του ως Δημοτικός κινηματογράφος αντιμετώπιζε προβλήματα χωρητικότητας σε δημοφιλείς προβολές, καθώς και λειτουργικά θέματα. Ποιος δεν θυμάται ας πούμε την πλάτη του αργοπορημένου θεατή που έψαχνε να βρει θέση στο πατάρι του κτηρίου, στερώντας από τους υπόλοιπους τη συνέχεια της ταινίας; Επίσης να πούμε ότι τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο Ιστορικό Κέντρο πολλαπλασιάζονταν τις ώρες των προβολών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της περιοχής σε ένα έκτακτο γεγονός που μπορεί να συμβεί εκείνες τις ώρες.

Για την αποκατάσταση του Απόλλωνα ζητήθηκαν από το Δήμο 1.650.000 ευρώ. Άλλα τόσα χρήματα και ίσως λίγα παραπάνω με σωστή διαχείριση, φτάνουν νομίζουμε ώστε να αποκατασταθεί το θέατρο όπου μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα και ένας σύγχρονος ασφαλής δημοτικός κινηματογράφος. Η καταστροφή του Απόλλωνα και η έλλειψη του κινηματογράφου στη Λευκάδα μπορεί να αποτελέσει ένα καλό επιχείρημα για να δοθεί λύση και στο βαλτωμένο έργο του θεάτρου, που είναι και αυτό απαραίτητο αφού μπορούν αυτά συνδυαστούν.

Δίπλα στον Απόλλωνα, σύντομα θα ολοκληρωθεί όπως λέγεται, το μουσείο του Άγγελου Σικελιανού που θα αναβαθμίσει όλο το `πληγωμένο` Ιστορικό Κέντρο της Λευκάδας . Η ανακατασκευή τουλάχιστον του καμένου κτιρίου του κινηματογράφου, (που εννοείται πως πρέπει να του δοθεί κάποια άλλη σημαντική πολιτιστική χρήση αν δεν γίνει σινεμά σύμφωνα με την προαναφερόμενη σκέψη), πρέπει να είναι άμεση από την πολιτεία και τους φορείς της, μαζί με την έμπρακτη  βοήθεια-υποστήριξη στους πυρόπληκτους κατοίκους της γειτονιάς της οδού Λοχαγού Ροντογιάνη

02:15:02

2016-09-20

>