Πρόταση Λευτέρη Πλασκοβίτη για Περιφερειακό Θέατρο Ιονίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  ΙΟΝΙΟΥ

Πριν από 3 χρόνια, σε  Περιφερειακό Συνέδριο που έγινε στο Αργοστόλι με θέμα «ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» ως εισηγητής στο τομέα Επτανησιακό Θέατρο (παρελθόν-παρόν-μέλλον), είχα επισημάνει την έλλειψη ενός πολιτιστικού φορέα, που θα λειτουργούσε ως ένα δίκτυο ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των νησιών, ένα  συνδετικό κρίκο που θα συνέβαλε στη συνοχή της Π.Ι.Ν

Σήμερα, με αφορμή την συζήτηση για τα τεκταινόμενα στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, επανέρχομαι και θέτω σε δημόσιο διάλογο, μία πλήρη και τεκμηριωμένη, πιστεύω, πρόταση για  την δημιουργία Περιφερειακού Θεάτρου Ιονίων Νήσων.

Πιστεύω ότι, πέρα από την αυτονόητη κριτική που κάνουμε, ήρθε η ώρα με συγκεκριμένες προτάσεις, να συμβάλουμε στην συνοχή και την ανάπτυξη της Κέρκυρας και των Επτανήσων. Ας μην τα περιμένουμε όλα από το Αθηνοκεντρικό  Κράτος.
ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Η πρόταση που ακολουθεί απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς και ανήσυχους πολίτες και βεβαίως σε όλες τις Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις,  όλων των Επτανήσων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ίδρυση των ΔΗΠΕΘΕ, στόχευε στην αποκέντρωση της Πολιτιστικής δραστηριότητας, στην ικανοποίηση της επιθυμίας των πολιτών της περιφέρειας να έχουν το δικό τους πολιτιστικό κύτταρο, το δικό τους θέατρο,  την αύξηση των θέσεων εργασίας και την ανάδειξη νέων ηθοποιών, σκηνοθετών, σκηνογράφων, θεατρικών συγγραφέων κ.ά.

 Στην 27χρονη περίπου πορεία τους, πολλά  εξ αυτών ανταποκρίθηκαν επαξίως στο ρόλο τους, συνέβαλαν σημαντικά στην ανάδειξη νέων δυνάμεων στο χώρο του θεάτρου και προσέφεραν στους πολίτες της περιφέρειας, μία εναλλακτική πρόταση ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Τα τελευταία χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των ΔΗΠΕΘΕ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο και την αποστολή τους.. Οι λόγοι πολλοί. Θα σταθώ στους σημαντικότερους.
-Η κακή οικονομική διαχείριση οδήγησε πολλά ΔΗΠΕΘΕ με μεγάλα χρέη.
-Αρκετοί Καλλιτεχνικοί Δ/ντές  χρησιμοποίησαν τα ΔΗΠΕΘΕ, ως μέσο προσωπικών «καλλιτεχνικών» φιλοδοξιών. 
-Οι περισσότεροι Δήμαρχοι χρησιμοποίησαν τα ΔΗΠΕΘΕ για την προσωπική τους προβολή και την ικανοποίηση κομματικών ρουσφετιών.

Πεποίθησή μου είναι ότι ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο τους και όσες προσπάθειες και αν γίνουν, για την  «αναβάθμιση» τους, είναι καταδικασμένες. Παρ΄ όλα  αυτά, η αναγκαιότητα ύπαρξης αποκεντρωμένης πολιτιστικής
δραστηριότητας είναι αναμφισβήτητη και όλοι (Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμοι) συμφωνούν για την ύπαρξη αποκεντρωμένων θεσμών Πολιτισμού.

Με βάση αυτήν την παραδοχή, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη διοικητική δομή της Περιφέρειας, «Καλλικράτης», σε συνδυασμό με την σύγχρονη αντίληψη περί αποτελεσματικής διοίκησης και οργάνωσης επιχειρήσεων και την απαραίτητη οικονομική ευρωστία που πρέπει να έχει ένας καλλιτεχνικός οργανισμός, με οδηγούν στην ακόλουθη πρόταση. 

Α. ΙΔΡΥΣΗ
 Ιδρύεται Περιφερειακό Θέατρο (ΠΕ.ΘΕ), με δραστηριότητα σε όλα τα νησιά Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Β. ΣΤΟΧΟΙ
1.
Ο Πολιτισμός στο επίκεντρο. Μέσα από μια προσπάθεια ουσιαστικής και με  
    σοβαρά εχέγγυα Αποκέντρωσης.
2.Ο Πολιτισμός, η αιχμή του δόρατος μιας νέας αναπτυξιακής πορείας όλων 
    ανεξαιρέτως των Ιόνιων νησιών.
3.Ο Πολιτισμός, ως η πλέον αξιόπιστη συμβολή στην συνοχή της Π.Ι.Ν
4.Ο Πολιτισμός, ως ένα δίκτυο ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των νησιών.
5.Η ανάδειξη, αξιοποίηση και περαιτέρω εξέλιξη της πλούσιας Επτανησιακής  
    πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.
6.Τα Ιόνια νησιά, η γέφυρα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της πατρίδας μας με τη Δύση.
7.Η ανάδειξη παράλληλων δράσεων, η σύνδεση και ανταλλαγές με: Α)  
    Αλβανία-Σκόπια  (και μέσω αυτών με Δυτικά Βαλκάνια), Β) Χώρες  
   Αδριατικής, Γ) Ιταλία (και μέσω  αυτής με την υπόλοιπη Ευρώπη).

Γ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1.Κεντρική Σκηνή.
Με 2 παραγωγές το χρόνο, Χειμερινή και Καλοκαιρινή. Παραστάσεις υψηλού επιπέδου,  με περιοδείες σε όλα τα νησιά. Υποχρεωτικά στις πρωτεύουσες των τεσσάρων μεγάλων νησιών και όπου αλλού υπάρχουν οι ενδεδειγμένες υποδομές. Στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε επιλεγμένα φεστιβάλ. Σε πόλεις της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιφέρειας (Δυτικά Βαλκάνια, Αδριατική, Ιταλία, Ευρώπη κ.λ.π.)

2.Παιδική Σκηνή. Παραστάσεις υψηλού επιπέδου για παιδιά. Συνεργασία, περιοδεία με στόχευση όλα τα σχολεία της περιφέρειας Ιονίων νησιών.

3.Νέα Σκηνή. Που θα στοχεύει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών (συγγραφείς – νέα, σύγχρονη επτανησιακή δραματουργία, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηθοποιοί, μουσικοί, χορογράφοι, κ.λ.π.). Θα περιλαμβάνει ακόμα: Σύνθετες δράσεις, Μεικτές Τέχνες, Πειραματισμός, Πρωτοπορία, Πρωτοτυπία, Ανάδειξη νέων μη συμβατικών θεατρικών χώρων, Μνημείων, κ.λ.π.

4.Χοροθέατρο. Η ανάδειξη και ανάπτυξη της ιδιαίτερης αυτής τέχνης που έχει πλούσιο παρελθόν, παρόν και το κυριότερο μέλλον, στα Εφτάνησα. Σαν πρώτο μας βήμα θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση των υπαρχουσών δράσεων στον συγκεκριμένο τομέα, με στόχο τη δημιουργία χοροθεάτρου, ανταγωνιστικού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

5.Η φροντίδα και η ενίσχυση των υπαρχουσών Θεατρικών Εργαστηρίων, αλλά και των άλλων τεχνών, σ’ όλα τα νησιά. Η καλλιέργεια της ουσιαστικής έννοιας του Ερασιτεχνισμού και της Συμμετοχής.

6.Διοργάνωση Ετήσιου εβδομαδιαίου Φεστιβάλ (μήνα Μάρτιο) Ερασιτεχνικής Θεατρικής Δημιουργίας με συμμετοχή όλων των θεατρικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στα Ιόνια Νησιά. Μια συνάντηση κάθε χρόνο και σε διαφορετικό νησί, που μπορεί να εμπλουτιστεί με συνέδρια, συνδιασκέψεις, εικαστικά και λαϊκά δρώμενα κ.λ.π. με γενικότερο στόχο την ισχυροποίηση των σχέσεων ανάμεσα στα νησιά μας και την ανάπτυξη των ανταλλαγών. Το συνολικότερο όφελος, προφανές.

7.Η ενίσχυση των υπαρχόντων και η δημιουργία νέων πολιτιστικών θεσμών.

8.Η δημιουργία των απαραίτητων πολιτιστικών υποδομών. Η έλλειψη υποδομών (κλειστά – ανοιχτά θέατρα, χώροι πολλαπλών χρήσεων), ακόμη και στις πρωτεύουσες των νομών είναι, δυστυχώς, κάτι παραπάνω από εμφανής. Μόνο με τη συντονισμένη δράση Περιφέρειας  και Δήμων  και σε βάθος πενταετίας μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δ.ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ
Νομική Μορφή: Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Επτανησιακό Θέατρο» ή «Θέατρο Επτανήσου», ή «Ιόνιο Θέατρο» ή ΠΕ.ΘΕ ΙΟΝΙΟΥ

Ε.ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ  600.000€
1.Δήμοι Περιφέρειας Ιονίων Νησιών 49%. Ποσό συμμετοχής θα μπορούσε να θεωρηθεί το 3,00 € το χρόνο ανά κάτοικο. Ο συνολικός πληθυσμός της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών (με βάση την εκτίμηση της ΕΣΥΕ για το έτος 1998) ανέρχεται σε 202.000 κατοίκους.
2.Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 25%
3.Υπουργείο Πολιτισμού: 26%

Επιπλέον έσοδα από: Προγράμματα ΕΕ, Χορηγίες, Δωρεές και, κυρίως, από Εισιτήρια . με την ουσιαστική και γόνιμη «εκμετάλλευση» του παραγόμενου προϊόντος, με βάση τους όρους και τα δεδομένα του επαγγελματικού θεάτρου.

- Η τριμερής θεσμοθετημένη ετήσια χρηματοδότηση, θεωρώ ότι, εκτός από την οικονομική ευρωστία που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας, διασφαλίζει επίσης και όρους Διαφάνειας, Αξιοκρατίας, Συνέχειας και κυρίως Αποτελεσματικότητας

ΣΤ. ΕΔΡΑ ΠΕΘΕ
Το ΠΕ.ΘΕ δεν έχει μόνιμη έδρα, με την έννοια ότι η δράση του διαχέεται ισότιμα σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας. Κάθε παραγωγή  προετοιμάζεται  σε διαφορετικό Δήμο κάθε φορά, εκεί όπου θα πραγματοποιεί και την πρεμιέρα της. Προϋπόθεση γι αυτό είναι, ο εκάστοτε Δήμος να διαθέτει την κατάλληλη  υποδομή για την προετοιμασία και παρουσίαση της παράστασης. Για λόγους φορολογικούς ασφαλιστικούς και επικοινωνίας, τα γραφεία του ΠΕ.ΘΕ θα είναι στη πρωτεύουσα της περιφέρειας.

Ζ. ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1.Γενική Συνέλευση των Μετόχων
(με εκπροσώπους επιλογής των μετόχων). Συνέρχεται τακτικά μία φορά το χρόνο. Εκλέγει το Δ.Σ  με διάρκεια θητείας 5ετή, (η πρώτη 3,5 έτη), ελέγχει τη λειτουργία της Εταιρείας, εγκρίνει τον ισολογισμό.

2.Διοικητικό Συμβούλιο: 7μελές. Από τα μέλη του Δ.Σ. τα 4 θα είναι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων νησιών. Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος.

3.Διευθύνων Σύμβουλος & Πρόεδρος του Δ.Σ. Εκλέγεται από τα μέλη του Δ.Σ.

4.Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Τηρεί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζει η τωρινή προγραμματική σύμβαση για τα ΔΗΠΕΘΕ, διατηρώντας τις ευθύνες, τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που απορρέουν απ’ αυτήν. Ορίζεται με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού.

Η. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
1.Μόνιμο προσωπικό 7 άτομα
 α) Ηλεκτρολόγος Θεάτρου (1).
 β) Ηχητικός Θεάτρου (1).
 γ) Μηχανικός Σκηνής (1).
 δ) Γραμματεία (2).
 ε) Γενικών καθηκόντων (1).  

2.Έκτακτο προσωπικό        
 Οι Ηθοποιοί, οι Συνεργάτες, οι Τεχνικοί, το Βοηθητικό προσωπικό, κ.ά.προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, ανάλογα με τις δραστηριότητες και τις ανάγκες, του παραγόμενου έργου των ΠΕ.ΘΕ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ  ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ  
  Θεατρικός Παραγωγός 
  Ηθοποιός – Σκηνοθέτης 

 E-mail: elplaskovitis@hotmail.com

2011-11-27