lefkada-news

Όλο και καλύτερο το καρναβάλι που το παίρνει να απλωθεί στη πόλη

 


Μεγάλη προσοχή χρειάζεται η έκθεση ανήλικων στο Ίντερνετ μέσω των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων
Οι ειδικοί τονίζουν: Kαμία φωτογραφία των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την παραπάνω συμβουλή, φαίνεται ολοφάνερα πως ξεχνούν΄οι περισσότεροι, ιδιαίτερα την αποκριάτικη περίοδο, καθώς το διαδίκτυο κατακλύζεται από φωτογραφίες παιδιών, που ανεβάζουν γονείς, φίλοι, ενημερωτικά sites (κάνοντας μάλιστα και κοντινά πλάνα σε μικρά παιδιά χωρίς να έχουν ρωτήσει καν τους γονείς τους !!!) κ.α.

Πώς μπορεί όμως μια φωτογραφία του ανήλικου παιδιού σας να γίνει ένας εφιάλτης για όλη την οικογένεια;

Μια φωτογραφία παιδιού που είναι στο διαδίκτυο, μπορεί από τον άγνωστο Χ να αλλαχθεί με φωτομοντάζ και  να διαρρεύσει στο σχολικό του περιβάλλον ‘ πειραγμένη’, φέρνοντας το παιδί σε δύσκολη θέση. Δεν είναι η ίδια η φωτογραφία που θα ενοχλήσει το παιδί όσο ο αδιάκοπος χλευασμός των συμμαθητών του ή, ακόμα χειρότερα, ο εκφοβισμός (bullying) που θα ακολουθήσει… Μια φωτογραφία στο διαδίκτυο εκθέτει το παιδί για πάντα.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού μας είναι να μην αναρτούμε απολύτως τίποτα για εκείνο, γιατί οι φωτογραφίες θα παραμείνουν για πάντα εκεί, διαθέσιμες προς όλους –και προς εκείνους που είναι «αρρωστημένα μυαλά».

Εξάλλου, δεν αποκλείεται στο μέλλον, όπως λένε οι ειδικοί, μία φωτογραφία του παιδιού μας  που «ανεβάσαμε» στο διαδίκτυο όταν ήταν 4 ετών, να συνδεθεί με κάποια που θα αναρτήσει ένας φίλος του όταν θα είναι 10 ετών και στη συνέχεια με κάποιο επαγγελματικό προφίλ που μπορεί να έχει το παιδί ως ενήλικας… Και έτσι να δημιουργηθεί ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο του παιδιού, πάνω στο οποίο δεν θα μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο!

Σύμφωνα με τον νόμο, η ιδιωτική ζωή των ανηλίκων πρέπει να προστατεύεται («Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του», Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Ν. 2101/92, άρθρο 16).

«Θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από το εάν οι φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται το παιδί, αποτυπώνουν προσωπικές στιγμές που το φέρνουν σε δύσκολη θέση, τώρα ή στο μέλλον, δεν παύουν να αποτελούν προσωπικά δεδομένα και κομμάτι του «ψηφιακού αποτυπώματός» του» τονίζει ο Συνήγορος του Παιδιού.

Για το ζήτημα ανάρτησης φωτογραφιών στο ιντερνέτ,  πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η γνώμη του παιδιού, δεδομένου ότι το θέμα το αφορά άμεσα, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 12 του προαναφερθέντος νόμου («Τα Συμβαλλόμενα Κράτη εγγυώνται στο παιδί που έχει ικανότητα διάκρισης το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που το αφορά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και με το βαθμό ωριμότητάς του….»)».

Η είδηση, πριν από λίγο καιρό στον διεθνή Τύπο, ότι μία 18χρονη στην Αυστρία μήνυσε τους γονείς της γιατί αναρτούσαν φωτογραφίες της ίδιας όταν ήταν παιδί και έφηβη στο facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή της, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά της, έκανε τον γύρο του κόσμου και ειδικοί έσπευσαν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Τελικά, να ανεβάζουν οι γονείς φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο»;

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται καταρχήν για μία παράνομη ενέργεια. Χρειάζεται όμως να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς στην ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών τους, της ιδιωτικής τους ζωής, καθώς  και στη σημασία που έχει η η εκ των προτέρων συγκατάθεση των παιδιών, κυρίως των εφήβων, στο να δημοσιεύουν φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο.

Ο σωστός χειρισμός λέει, ότι πρέπει να διαγραφούν όσες φωτογραφίες ανηλίκων, έχουν αναρτηθεί, και είναι διαθέσιμες στον οποιονδήποτε. Πρέπει να έχουμε συνείδηση, πως τα προσωπικά δεδομένα είναι προστατευόμενο έννομο αγαθό για όλους, παιδιά, εφήβους, ενηλίκους. Επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «κρύβουμε» από το χρονολόγιο τις φωτογραφίες που έχουν «ανεβάσει» άλλοι με εμάς και τα παιδιά (δυστυχώς, δεν μπορούμε να τις διαγράψουμε, μόνο αυτός που τις «ανέβασε» μπορεί να το κάνει αυτό).  Επιλέγουμε στις ρυθμίσεις του social να βλέπουν τις φωτογραφίες μας μόνο οι «φίλοι» μας. Κάνουμε ρύθμιση ώστε να ενημερωνόμαστε κάθε φορά που κάποιος μας κάνει tag σε μια φωτογραφία, προκειμένου να την εγκρίνουμε πριν δημοσιευτεί. Ενημερώνουμε επίσης τους φίλους μας και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, (που κανονικά θα έπρεπε να ανεβάζουν μακρινές, με καλυμμένα τα πρόσωπα, χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες ανηλίκων), ότι δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να αναρτούν φωτογραφίες όπου εμφανίζονται τα παιδιά μας.

Με πληροφορίες από ert.gr

Όλο και καλύτερο το Καρναβάλι που το ‘παίρνει’ να απλωθεί στην πόλη

Εντυπωσιακή ήταν και φέτος, η καρναβαλική παρέλαση που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στην Κεντρική Αγορά της πόλης της Λευκάδας. Ο βροχερός καιρός, που έκανε τις φετινές απόκριες ίσως  τις πιο υποτονικές των τελευταίων τριάντα χρόνων αφού έκλεισε τον κόσμο μέσα, παρουσίασε βελτίωση το τελευταίο τριήμερο και όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Αποκορύφωμά τους η παρέλαση των εκατοντάδων καρναβαλιστών, που έγινε υπό το βλέμμα χιλιάδων θεατών, που κάθε χρόνο γίνονται ακόμα περισσότεροι, καθώς η Λευκάδα γίνεται προορισμός επισκεπτών το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και τη Καθαρά Δευτέρα.

Χαρακτηριστικό των γκρουπ που συμμετείχαν στη παρέλαση ήταν οι εντυπωσιακές στολές και οι κατασκευές των αρμάτων τους, καθώς και η μεγάλη συμμετοχή ατόμων κάθε ηλικίας σε αυτά.

 

3_7_1

 

Έλλειψε όμως η σάτιρα και το ιδιαίτερο λευκαδίτικο και μπρανέλικο χιούμορ, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της αποκριάς στη Λευκάδα, καθώς μόνο Τσουκαλάδες και Καρυά σατίρισαν με επιτυχία την τοπική επικαιρότητα. 

 

1_5_1 

 

2_5_1 

 

Όλη η προσπάθεια όμως των Καρναβαλιστών και η δαπανηρή προετοιμασία τους για την παρέλαση, περιορίζεται στον λίγο χρόνο που κάνουν να διανύσουν τον δρόμο της κεντρικής αγοράς, που δεν τους επιτρέπει και να αναπτυχθούν όπως θα ήθελαν. Γι' αυτό, μήπως θα ήταν καλύτερο η παρέλαση να ‘απλωθεί ΄στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης; Να συγκεντρώνονται τα γκρουπ  και να ξεκινάει η παρέλαση από εκεί που γίνεται τα τελευταία χρόνια, να μην μπαίνει όμως στην αγορά, αλλά να στρίβει δεξιά στην Ηρώων Πολυτεχνείου με κατεύθυνση προς τη Γολέμη, και από εκεί στη δυτική παραλία  και την Α. Σικελιανού  Μετά να "ανεβαίνει" την 8ης Μεραρχίας και έπειτα να στρίβει στην κεντρική αγορά. Δεν μπορεί να αποκλειστεί από οποιοδήποτε νέο σχεδιασμό της παρέλασης, η αγορά που είναι συνυφασμένη με το Καρναβάλι και προσφέρει επιπλέον ευνοϊκότερες συνθήκες προστασίας θεατών και καρναβαλιστών σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών που είναι η πιο πιθανή φυσική αιτία αναβολής της παρέλασης. Μπορεί επίσης η αγορά να αποτελέσει την τελική ευθεία γλεντιού και ξεφαντώματος προς μια εντυπωσιακή τελετή λήξης των εκδηλώσεων στο πάρκο της παραλίας, χώρος όπου μπορούν να συγκεντρωθούν όλα τα γκρούπ, αν φύγουν τα αυτοκίνητα.

 

lefkada26-toksakias_1

 

Στη διαδρομή αυτή, που δεν είναι μεγάλη, τα γκρουπ θα μπορούν να παρουσιάζουν πιο εύκολα τη θεματολογία τους, και να διασκεδάζουν έτσι περισσότερη ώρα τα μέλη τους αλλά και τους θεατές, που μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να παρακολουθούν το θέαμα πιο άνετα. Επίσης περισσότερα μαγαζιά θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τη καρναβαλική παρέλαση και έτσι οι επαγγελματίες να γίνουν πιο εύκολα χορηγοί στα γκρούπ των εκδηλώσεων. Η παρέλαση βέβαια, θα πρέπει να ξεκινάει πολύ πιο νωρίς από τις 5.30 που γίνεται τώρα. Να πούμε επίσης σχετικά με την προβολή του καρναβαλιού, ότι η ζωντανή μετάδοσή του μέσω ιντερνέτ θα το βοηθούσε πολύ, καθώς θα μπορούσαν να το βλέπουν οι Λευκαδίτες που δεν ζουν στη Λευκάδα και γιατί μετά το βίντεο αυτό μένει στο διαδίκτυο και μπορεί να έχει χιλιάδες views με την κατάλληλη προώθηση.  Μια τέτοια παραγωγή μπορεί να γίνει εφικτή χωρίς μεγάλο κόστος στη Λευκάδα, αν οι διοργανωτές αξιοποιήσουν  τα Φωτογραφεία- Στούντιο Φωτογραφήσεων, που είναι στη διαδρομή της παρέλασης και αυτά συνεργαστούν μεταξύ τους.

Σχετικό περσινό άρθρο: Να αποφασίζει το κοινό με τη βοήθεια της τεχνολογίας για τους καλύτερους (πατήστε εδώ  )

 

lefkadanews24003_1  

 

Τέλος να πούμε ότι είναι λαϊκή απαίτηση να επιστρέψει στη παρέλαση ο μοναδικός για τέτοιες εκδηλώσεις Θεόφιλος Μπατιάλης, που σκορπίζει άφθονο γέλιο με κάθε του μεταμφίεση, καθώς και άλλοι παλιοί Λευκαδίτες που διαθέτουν αστείρευτο χιούμορ.

 

28235052_10215724613333776_1723230549751598819_o_1_1    

 

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από το φετινό καρναβάλι    26/2/2018  23.27 

 

 

 

 

 

>