Αναγνώριση - έκπληξη των αντικαθεστωτικών από Σαρκοζί

Σε μια κίνηση - έκπληξη χθες η Γαλλία, ενώ ακόμη μαίνονται οι μάχες στη Λιβύη, αναγνώρισε το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως τον μόνο "νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού". "Η Γαλλία αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος του συμβουλίου Άλι Εσάουι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σαρκοζί.

"Μετά την αναγνώριση θα ανοίξουμε διπλωματική αντιπροσωπεία στο Παρίσι και ο πρεσβευτής της Γαλλίας θα μεταβεί στην Βεγγάζη, όπου θα εγκατασταθεί προσωρινά πριν μεταβεί στην Τρίπολη" επισήμανε ο Εσάουι. Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου επισήμανε και εκείνος πως η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στη Βεγγάζη και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών θα στείλει το δικό της απεσταλμένο στο Παρίσι.

Παράλληλα ο Σαρκοζί πρόκειται να προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους του «εστιασμένες αεροπορικές επιδρομές» καθώς και την εκπομπή παρασίτων στα συστήματα μετάδοσης του αρχηγείου δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοινώθηκε από πηγή προσκείμενη στο σχετικό θέμα. Ο πρόεδρος Σαρκοζί θα προτείνει πλήγματα σε τρία σημεία, σύμφωνα με την ίδια πηγή: το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σύρτη, 500 χλμ. από την Τρίπολη, σε άλλο ένα στη Σέμπχα, στα νότια της χώρας, και κατά του στρατοπέδου Μπαμπ Αλ Αζίζα, όπου εδρεύει το στρατηγείο του Καντάφι στην πρωτεύουσα.

Ένα από τα μέλη της αποστολής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, που έγινε δεκτή από τον Σαρκοζί στα Ηλύσια Πεδία σήμερα το πρωί, πρότεινε στον πρόεδρο «να εκπέμψει παράσιτα στις μεταδόσεις» του αρχηγείου δυνάμεων του Καντάφι. «Είναι μία καλή ιδέα» φέρεται να τόνισε ο Σαρκοζί, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η ίδια πηγή πάντοτε τόνισε πως «υπάρχουν δύο αεροπορίες στην Ευρώπη κατάλληλες για αυτού του είδους τα πλήγματα: η Γαλλική και η Βρετανική».

Λίγο αργότερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα μέλη του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη είναι "έγκυροι συνομιλητές". "Η Βρετανία αναγνωρίζει κράτη, όχι κυβερνήσεις. Το προσωρινό εθνικό συμβούλιο είναι ένας έγκυρος συνομιλητής, με τον οποίο επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενότερα", δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι "δεν τίθεται θέμα" αναγνώρισης του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου ως μόνης νόμιμης αρχής της Λιβύης. "Δεν αναγνωρίζουμε μια κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε ένα κράτος", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι οι συναντήσεις που έχουν αξιωματούχοι της Ε.Ε. με εκπροσώπους του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει "ντε φάκτο" αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς.

Από την πλευρά του πάντως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τις παγκόσμιες δυνάμεις να μην αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Λιβύης και άλλων αφρικανικών χωρών και δήλωσε πως μια στρατιωτική επέμβαση θα ήταν "απαράδεκτη". Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η συζήτηση οποιωνδήποτε προτάσεων για μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη βορειοαφρικανική χώρα είναι πρόωρη και δεν έχει ακόμη τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.

avgi.gr