"Πολεμικό Συμβούλιο" για τη Λιβύη

Οι διεθνείς δυνάμεις μπορεί να ξεκινήσουν τη στρατιωτική επίθεση στη Λιβύη αμέσως μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.
Η ίδια πηγή είπε ότι στην πρώτη φάση θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν αργότερα και τελευταίες οι χώρες του αραβικού κόσμου.
Στην έκτακτη Σύνοδο των χωρών που τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, προκειμένου να γίνει σεβαστή η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμμετέχει και  ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος πραγματοποιεί αυθημερόν επίσκεψη στο Παρίσι.

Στο μεταξύ ο γαλλικός τύπος μιλάει για «πολεμικό συμβούλιο» που έχει συγκληθεί από τον Νικολά Σαρκοζί. Ο «αντι-Κανταφικός Συνασπισμός συνεδράζει στο Παρίσι», τιτλοφορεί η Φιγκαρό, «Το τελεσίγραφο - Συνασπισμος κατά του Καντάφι», λέει η Λιμπερασιόν.
Ξεκίνησε η έκτακτη διεθνής σύνοδος

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων επιβεβαίωσαν ότι ξεκίνησε η έκτακτη διεθνής σύνοδος για τη λιβυκή κρίση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δύο ώρες μετά την έναρξη της συνόδου, ο Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να ανακοινώσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης την απόφαση της Συνόδου.
Δεν θεωρείται όμως απίθανο, να επισπευσθεί η όλη διαδικασία, εξαιτίας των τελευταίων πληροφοριών για την είσοδο, μέσα στο πρωινό, των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη και των απειλών του Λίβυου ηγέτη προς τη Δύση.
«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, όλα είναι έτοιμα για τη στρατιωτική επέμβαση, τώρα η απόφαση είναι πολιτική», δήλωσε πριν από λίγο κυβερνητική πηγή. Πιστεύεται ότι η επέμβαση θα γίνει άμεσα μετά τη λήψη της κοινής απόφασης στη Σύνοδο.
Η Γαλλία έκανε μεγάλες προσπάθειες για την εξασφάλιση της συμμετοχής εκπροσώπων των αραβικών χωρών αλλά και της Αφρικής. Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι παρόντες στο Παρίσι ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa και οι επικεφαλής των διπλωματιών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Μαρόκου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Με τη συμμετοχή των αραβικών εκπροσώπων, ο Νικολά Σαρκοζί απέφυγε την παγίδα να θεωρηθεί ότι η Δύση είναι κατά των αραβικών λαών», υπογραμμίζει ο γαλλικός τύπος ("Λε Πουέν").
Από την Αφρική αναμένεται ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης Jean Ping. Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από την Χίλαρυ Κλίντον, η ΕΕ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Van Rompoy και την Υπατη εκπρόσωπο Κάθριν Αστον, ενώ θα συμμετέχει και ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Αναμένονται συνολικά 15 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσα στους οποίους, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (παρότι η χώρα της είχε απόσχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας), ο βρεττανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον, της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Ισπανίας Χοσέ Λουϊ Ροντρίγκες Θαπατέρο. Αναμένονται επίσης εκπρόσωποι από τον Καναδά και τη Νορβηγία.

AGELIOFOROS.GR