Κίνδυνο για «πόλεμο διαρκείας» στη Λιβύη βλέπει η Γαλλία

Το ενδεχόμενο οι επεμβάσεις των δυτικών συμμάχων στη Λιβύη να εξελιχθούν σε επιχείρηση διαρκείας θεωρεί πιθανό το Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας -που είχε καλέσει για ένα νέο, «διευρυμένο», ψήφισμα του ΟΗΕ- να δηλώνει πως η πολυπλοκότητα της κατάστασης δείχνει πως ο πόλεμος μπορεί να είναι μακρύς.

Στο ψήφισμα και το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων αναφέρθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ.Κάμερον, λέγοντας πως οι περιορισμοί του ψηφίσματος δυσκολεύουν την αποτελεσματικότητα της αποστολής στη Λιβύη, ωστόσο χαρακτήρισε τους περιορισμούς αυτούς σωστούς.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ φέρονται να αναζητούν ένα καταφύγιο για τον Καντάφι, ενώ ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ν.Αφρικής.

Στο μέτωπο των μαχών, οι δυνάμεις του Καντάφι χτύπησαν με ρουκέτες τη Μιζουράτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 47 άλλοι. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε αεροπορικό βομβαρισμό της Σίρτης.

«Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει»

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Parisien που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ υποστήριξε πως «επειδή ο Λίβυος ηγέτης δεν είναι προβλέψιμος, υπάρχει κάποια πιθανότητα ο πόλεμος αυτός να διαρκέσει», δίνοντας για πρώτη φορά το γαλλικό στίγμα των εκτιμήσεων για το χρονοδιάγραμμα της επέμβασης.

Σχετικά με το εάν η Γαλλία έχει τα μέσα για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει εμπλακεί -εκτός από τη Λιβύη, γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν και στην Ακτή Ελεφαντοστού και το Αφγανιστάν- ο Λονγκέ απάντησε θετικά.

«Ο προϋπολογισμός το 2011 για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. θα μας επιστραφούν από τα Ηνωμένα Έθνη. Προς το παρόν, είμαστε εντός του σχεδίου αυτού» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός.

Το Παρίσι, διά στόματος Λονγκέ, είχε καλέσει έμμεσα για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να μπορούν οι δυτικές δυνάμεις να πλήξουν «στρατηγικούς» στόχους στο λιβυκό έδαφος για να μπορέσουν να απομακρύνουν τον Καντάφι.

Ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός Άμυνας είχε αναγνωρίσει πως κάτι τέτοιο θα προσέκρουε σχεδόν σίγουρα σε ένα ρωσικό ή κινεζικό βέτο, δεδομένης και της στάσης της Μόσχας απέναντι στις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της, η Βρετανία αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Κυριακή πως «το ζήτημα δεν είναι οι Βρετανοί στρατιώτες να πατήσουν πόδι στη Λιβύη».

Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την στήριξη των αραβικών κρατών στην επιχείρηση των συμμάχων, υποστήριξε ο Κάμερον, λέγοντας πως η ξεκάθαρη θέση του Λονδίνου είναι «πως πρέπει να τηρήσουμε πιστά τους όρους του ψηφίσματος του ΟΗΕ».

Παράλληλα, οι New York Times αναφέρουν πως οι ΗΠΑ ψάχνουν για μία χώρα «καταφύγιο» για τον Καντάφι, η οποία θα μπορούσε να τον δεχθεί σε περίπτωση που απομακρυνθεί.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει ποια χώρα -που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης- θα μπορούσε να αποδεχθεί τον συνταγματάρχη Καντάφι, χωρίς ο Λίβυος ηγέτης να φοβάται πως θα πρέπει να σταθεί στο εδώλιο τόσο για την αιματηρή απάντηση στην εξέγερση όσο και για την βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι.

Τέτοιες χώρες, πέραν των ΗΠΑ, είναι περίπου οι μισές χώρες της αφρικανικής ηπείρου και εκεί επικεντρώνονται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον.

Ο Μουαμάρ Καντάφι φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα την Κυριακή. Το περιεχόμενο της συζήτησης δεν διευκρινίστηκε.

Ο Ζούμα ήταν επικεφαλής της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης που επισκέφθηκε την Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ώρες, όταν οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν μια πόλη και οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε εκεχειρία παρά μόνο αφού ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία.

Συνεχίζονται οι μάχες

Εκ νέου επίθεση εξαπέλυσαν την Κυριακή οι δυνάμεις του Καντάφι στη Μιζουράτα, την μοναδική πόλη στη δυτικοί Λιβύη που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, στις επιθέσεις της Κυριακής έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άτομα ενώ τραυματίστηκαν σχεδόν πενήντα. Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι εκτόξευσαν ρουκέτες και στα δυτικά της Ατζαμπίγια, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Μιζουράτα έχει αποκλειστεί από δυνάμεις που πρόσκεινται στον Λίβυο ηγέτη. Εκτιμάται ότι στην πόλη έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες από την έναρξη της εξέγερσης.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε αεροπορικό βομβαρισμό νοτιοανατολικά της Τρίπολης την Κυριακή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Αργότερα, μεταδόθηκε πως βομβαρδίστηκε και η Σίρτη.

Οι περιοχές αυτές έχουν βομβαριστεί και τις προηγούμενες ημέρες από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

tanea.gr