Γαλλία: Την επόμενη ημέρα συζητούν οι Σοσιαλιστές

Τα μέλη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σοκαρισμένα ακόμα από την υπόθεση του Στρος Καν, μέχρι πρότινος υποψηφίου τους για την προεδρία, θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη συνομιλίες με θέμα τη διαχείριση της κρίσης μετά τη σύλληψη του Στρος Καν, αλλά και για να καθορίσουν την γραμμή που θα ακολουθήσουν ενόψει των εκλογών του 2012.

Η ηγέτης του κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, δήλωσε στους δημοσιογράφους «συγκλονισμένη» από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και είπε ότι η σημερινή συνάντηση θα έχει στόχο την ανασύνταξη των δυνάμεων με επίκεντρο το μέλλον.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο, ο Στρος Καν θεωρείτο ο επικρατέστερος νικητής των εκλογών ο οποίος θα απομάκρυνε από την προεδρία τον συντηρητικό πρόεδρο Σαρκοζί, τον οποίον οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην τρίτη θέση, μετά την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

«Είναι σαν να χτυπήθηκε το κόμμα από κεραυνό» σχολίασε ο διευθυντής του L`Express, Κριστόφ Μπαρμπιέ, στο βραδινό δελτίο του τηλεοπτικό σταθμού LCI χθες Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Χαμόν, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ότι τα μέλη του κόμματος προσπαθούν να «αποστασιοποιηθούν» από τα τηλεοπτικά πλάνα του Στρος Καν καταβεβλημένου και σοκαρισμένου στην δικαστική αίθουσα στη Νέα Υόρκη και να επικεντρωθούν στο πως θα νικήσουν τον Σαρκοζί τον επόμενο Απρίλιο.

«Είναι γροθιά στο στομάχι για εμένα γιατί, όπως όλοι, νόμιζα ότι αυτός θα ήταν ο νικητής», είπε για τον Στρος Καν ο σοσιαλιστής βουλευτής, Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Λε Πεν ενδέχεται να επωφεληθεί αποσπώντας μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον εξαιτίας του σκανδάλου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον Σαρκοζί, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία θα επικεντρωθεί στο να νικήσει την Λε Πεν στον πρώτο γύρο για να αντιμετωπίσει την Αριστερά στον δεύτερο.

«Ο Σαρκοζί επωφελείται οριακά από την σύλληψη του Στρος-Καν», δηλώνει ο αναλυτής της Eurasia Group, Αντόνιο Μπαρόζο, παρατηρώντας ότι ο Σαρκοζί θα υποστεί απώλειες από κεντρώα μέλη του κόμματός του που θα «αλλάξουν στρατόπεδο».

Με τον επικεφαλής του ΔΝΤ εκτός μάχης, η Ομπρί δέχεται πιέσεις να μπει στην κούρσα μαζί με τον πρώην ηγέτη του κόμματος Φρανσουά Ολάντ.

Χωρίς τον Στρος Καν στο τοπίο, οι πιθανότητες επανεκλογής της Αριστεράς επαφίονται στον Ολάντ και στην Ομπρί, αμφότεροι βετεράνοι αριστεροί πολιτικοί με ισχυρή βάση στήριξης, που όμως μπορεί να μην έχουν την απαιτούμενη ζωντάνια ώστε να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους.

Η 60χρονη Ομπρί ήταν η «αρχιτέκτονας» της 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και διαθέτει πολιτική επιρροή καθώς είναι κόρη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, δεν θεωρείται όμως χαρισματική στη διοργάνωση προεκλογικής εκστρατείας.

Ο 56χρονος Ολάντ δεν έχει διατελέσει ποτέ υπουργός, κάτι που θεωρείται μειονέκτημα, και στερείται διεθνούς εμπειρίας.

Αλλά απόντος του Στρος Καν θα εμφανιζόταν ως φαβορί των Σοσιαλιστών στην κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας και θεωρείται καλύτερος στην προεκλογική εκστρατεία από την Ομπρί. Θα υπερτερούσε και της πρώην συντρόφου του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που έχασε στις εκλογές του 2007, αλλά σχεδιάζει μία νέα προσπάθεια.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε μικρό δείγμα από την εταιρία Harris Interactive για λογαριασμό της εφημερίδας Le Parisien, την Κυριακή και την Δευτέρα -η πρώτη που διενεργείται μετά τη σύλληψη του Στρος Καν- έδειξε ότι ο Ολάντ θα εξασφάλιζε 49% στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος, ενώ η Ομπρί 23%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα προκύψουν κι άλλοι υποψήφιοι, κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος και θα έχει το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» μεταξύ των αριστερών υποψηφίων καθώς και ο δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ, δημοφιλής για τα ευφάνταστα έργα του στην πρωτεύουσα.

skai.gr

2011-05-17