Libération: Γιατί ξεσηκώνεται η ευρωπαϊκή νεολαία;

Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Libération χαρτογραφεί την ανεργία που πλήττει την νεολαία της Ευρώπης και αποτελεί την αιτία για τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες των νέων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους "αγανακτισμένους", στην πλατεία "Puerta del Sol" της Μαδρίτης.

Με τον τίτλο, "Ο χάρτης μιας κακομεταχειρισμένης και "αγανακτισμένης" ευρωπαϊκής νεολαίας", η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στη βασική αιτία ξεσηκωμού των νέων ευρωπαίων που είναι η ανεργία.

Στην Ισπανία η ανεργία στους νέους έχει φτάσει περίπου το 45%, γεγονός που αποτελεί μαι από τις βασικές αιτίες αγανάκτισης της νεολαίας, που καταλαμβάνει τις πλατείες, όπως την πλατεία "Puerta del Sol" της Μαδρίτης.

Σχεδόν παντού στην Ευρώπη, από το Ηνωμένο Βασίλειο ως την Ανατολική Ευρώπη, τα ποσοστά της ανεργείας των νέων κάτω των 25 ετών απογειώνονται. Πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, οι νέοι είναι αυτοί που πρώτοι ξεσηκώνονται.

Οι νεαροί Ισπανοί, εμπνεύστηκαν από την πορτογαλική νεολαία, που κατάφερε να κατεβάσει στους δρόμους στις 12 Μαρτίου 2011, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Πάντα με το ίδιο εργαλείο: τα κοινωνικά δίκτυα, που οι πολιτικοί απαξιούν να τα παρακολουθήσουν.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, οι Βρετανοί φοιτητές διαδήλωσαν δυναμικά ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων για τα πανεπιστήμια, ένα μέτρο ανάμεσα στα άλλα της πολιτικής λιτότητας τυης διακυβέρνησης Κάμερον.

Στην Ελλάδα επίσης η νεολαία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αρνητικά αποτελέσματα του πακέτου διάσωσης που έχει σχεδιασθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

2011-05-25

epikaira.gr