«Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε», είπε ο Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ

«Αφήστε μας ήσυχους, ξέρουμε ότι έχουμε προβλήματα, αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε», δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, προκαλώντας το έντομο χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Ο κ. Παπανδρέου, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι ευθύνη της Ελλάδας να επιλύσει την κρίση της». «Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα», είπε, «έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν κακοδιοικούμενη».

Τα λόγια αυτά που έδειχναν μια σχετική αγανάκτηση του Έλληνα πρωθυπουργού αφορούσαν τους δημοσιογράφους, τους αναλυτές και αυτούς που σκορπίζουν φήμες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αρνητικό για τη χώρα.

Υπογράμμισε ότι παρά τα δημοσιεύματα στον τύπο η Ελλάδα είχε «εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε ένα χρόνο: μείωσε κατά 5% το έλλειμμα και κατά 7,2% το πρωτογενές έλλειμμα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012, χάρις στα δραστικά μέτρα».

Ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 οι ρυθμοί ανάπτυξης απέκτησαν θετικό πρόσημο, ενώ στους τελευταίους 5-6 μήνες οι εξαγωγές αυξήθηκαν μηνιαίως και κατά μέσον όρο κατά 35%.

Το γεγονός αυτό δείχνει, είπε ο πρωθυπουργός, ότι ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνεται. Παράλληλα μειώνουμε τον πληθωρισμό, αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητά μας και περιμένουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για περισσότερη διαφάνεια, για το συνταξιοδοτικό, για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα βάσει του λεγόμενου «σκανδιναβικού» μοντέλου. Ειδικά για το φορολογικό δήλωσε ότι λόγω του ότι ήταν άδικο, δημιούργησε την κουλτούρα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Με την αισιόδοξη φράση «το μάτι του οικονομικού κυκλώνα είναι ήδη πίσω μας και ας έχουμε ακόμα την αίσθηση ότι είναι ακόμα εδώ» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκούρια. Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, παίρνοντας το λόγο ο κ. Γκούρια αναφέρθηκε στα λόγια του προέδρου της ΕΕ Βαν Ρομπάι που δήλωσε ότι θεωρείτο ως επιτυχημένος υπουργός Οικονομίας γιατί μείωσε το έλλειμμα στο Βέλγιο κατά 6% του ΑΕΠ μέσα σε έξι χρόνια. Η Ελλάδα μείωσε το έλλειμμα της κατά 5% μέσα σε ένα χρόνο, είπε ο κ. Γκούρια, προκαλώντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.

agelioforos.gr