Ξεκινά η σύνοδος της ομάδας των 8

Οι ηγέτες των οκτώ μεγάλων δυνάμεων συναντώνται την Πέμπτη στη Ντοβίλ της βορειο-δυτικής Γαλλίας για μία σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 που είναι αφιερωμένη στις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, τις οποίες θέλουν να υποστηρίξουν, στην πυρηνική ασφάλεια, την οποία θέλουν να ενισχύσουν, και στη
διαδοχή του Ντομινίκ Στρος-Καν στη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία θέλουν να διευθετήσουν.

Στο θέρετρο της Νορμανδίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των 8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) θα έχουν την πρώτη πραγματική τους συζήτηση για την αραβική άνοιξη.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έκαναν λόγο για ένα "ευρύ πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής στήριξης" προς τις χώρες που βρίσκονται στη δημοκρατική μετάβαση, όπως η Τυνησία κι η Αίγυπτος. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά
Σαρκοζί επιδιώκει να καταστήσει τη σύνοδο κορυφής της Ντοβίλ "σημείο θεμελίωσης" μίας νέας σχέσης ανάμεσα στις αραβικές χώρες και τις μεγάλες δυνάμεις.

Μέχρι στιγμής, η βούληση αυτή για τη χορήγηση βοήθειας δεν έχει μεταφρασθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.

Η Αίγυπτος και η Τυνησία, οι τουριστικές περίοδοι των οποίων προβλέπονται καταστροφικές, έχουν εκφράσει τις ανάγκες τους: 10-12 δισεκατομμύρια δολάρια για το Κάιρο μέχρι τα μέσα του 2012 και 25 δισεκατομμύρια δολάρια για την Τύνιδα για μία περίοδο πέντε ετών.

Οι πρόεδροι των κυβερνήσεων των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στη Ντοβίλ και η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση για τη λήψη "τολμηρών μέτρων" υπέρ της αραβικής άνοιξης.

Οι δυτικές δυνάμεις επιδιώκουν επίσης την επιτάχυνση της πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική πίεση επί του καθεστώτος Καντάφι και στη Συρία, όπου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εφαρμόζουν καθεστώς κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού, η ενίσχυση των οποίων θα συζητηθεί στη Ντοβίλ.

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων συναντώνται υπό το σχήμα της Ομάδας των 8, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις αναδυόμενες δυνάμεις (Ινδία, Βραζιλία, Κίνα κλπ) με τις οποίες θα συναντηθούν τον Νοέμβριο στις Κάννες για να προωθήσουν θέματα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ρύθμισης.

Οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ντοβίλ αρχίζουν την Πέμπτη με ένα γεύμα εργασίας που θα είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια οικονομία και την πυρηνική ασφάλεια.

Κατά τη διάρκειά του, θα ακούσουν τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Ναότο Καν να τους ενημερώνει για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Το θέμα της αραβικής άνοιξης θα συζητηθεί στο σημερινό δείπνο και το πρωί της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, η Ομάδα των 8 θα ασχοληθεί με το Ιντερνετ, τις οικονομικές και πολιτικές του διαστάσεις. Αύριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 8 θα έχουν κοινή συνεδρίαση με ηγέτες αφρικανικών χωρών. Η Γαλλία έχει προσκαλέσει στη Ντοβίλ τρεις προέδρους που θεωρεί ότι αναδείχθηκαν πρόσφατα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες: τον Αλασάν Ουατάρα της Ακτής του Ελεφαντοστού, τον Αλφα Κοντέ της Γουινέας και τον Μαχαμάντου Ισούφου του Νίγηρα.

Δύο ακόμη θέματα αναμένεται να συζητηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής και κατά τις διμερείς συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των 8: οι τρόποι για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και η διαδοχή του Ντομινίκ Στρος-Καν στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το Παρίσι και οι ευρωπαίοι εταίροι της Γαλλίας αναμένουν από τη σύνοδο της Ντοβίλ ένα θετικό μήνυμα για τη υποψήφιά τους, την υπουργό οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

skai.gr

2011-05-26