Mεσολάβηση της Ρωσίας στη Λιβύη ζήτησαν οι ηγέτες της G8-Καμία συμφωνία για ΔΝΤ

Χωρίς σημαντικές αποφάσεις σε μείζονα ζητήματα αλλά και με επιμέρους διαφωνίες, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ηγετών της G8 την Πέμπτη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή· καμία συμφωνία για την διαδοχή στο ΔΝΤ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε «λιγότερο ευρωκεντρισμό».

Σε ό,τι αφορά την κρίση και την αναταραχή στην βόρεια Αφρική, που ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, οι ηγέτες κάλεσαν τη Ρωσία να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στη Λιβύη.

Ο Μουαμάρ Καντάφι, διευκρίνισε ο Νικολά Σαρκοζί, έχει ακόμα την επιλογή να παραμείνει στη Λιβύη αλλά πρέπει να παραιτηθεί και να διατάξει τις δυνάμεις του να τερματίσουν τις μάχες.

Οι επαναστάτες, είπε, «έχουν κάνει πραγματική πρόοδο» κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Δεν λέμε ότι πρέπει να εξοριστεί, δεν είναι δικό μας θέμα», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, για να δώσει ένα σαφές μήνυμα: πρέπει να φύγει αμέσως, ώστε να έχει περισσότερες επιλογές.

Οι ηγέτες θα συζητούσαν ακόμη το ζήτημα της «ενίσχυσης των κυρώσεων» κατά της πολιτικής ηγεσίας της Συρίας.

«Η βία που χρησιμοποιείται στην Συρία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής διακήρυξης, οι ηγέτες της G8 αναμένεται να καλέσουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να σταματήσει τη χρήση της βίας και τον εκφοβισμό του συριακού λαού και να προχωρήσει σε διάλογο και μεταρρυθμίσεις.

Σε μία συναφή κίνηση η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε από τον προϋπολογισμό της 110 εκατομμύρια στερλίνες σε υποστήριξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στα αραβικά κράτη. Από το κονδύλι, 70 εκατομμύρια στερλίνες θα διατεθούν υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και 40 εκατομμύρια  στερλίνες υπέρ των πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ενισχύσει με δάνεια που μπορεί να φτάσουν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια τα αραβικά κράτη στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, που θα ζητήσουν κάτι τέτοιο.

Θετικά κρίνεται η σύλληψη Μλάντιτς

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε μόλις σήμερα, Πέμπτη, δηλαδή τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει με σαφήνεια ότι το μέλλον της Σερβίας είναι στην ΕΕ.

Η σύλληψη του Μλάντιτς, ενός από τους πλέον καταζητούμενους Ευρωπαίους για εγκλήματα πολέμου, ήταν ένα από τα σημεία-«αγκάθια» μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις ενταξιακές συνομιλίες.

Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησαν και άλλοι ηγέτες, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα που υπογράμμισε ότι ο Μλάντιτς σύντομα θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και θα έρθει αντιμέτωπος με τα θύματα του.

Καμία συμφωνία για ΔΝΤ, αντιρρήσεις της Ρωσίας

Το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο, είπε ο Νικολά Σαρκοζί, αν και όπως ήταν φυσικό έσπευσε να εκθειάσει την Κριστίν Λαγκάρντ που «θα ήταν μία καλή επικεφαλής» του ΔΝΤ.

Νωρίτερα, όπως είχε γίνει γνωστό, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν περιλαμβανόταν η ανοιχτή υποστήριξη της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας άσκησε κριτική στον «ευρωκεντρισμό» του ΔΝΤ, ζητώντας παράλληλα να δοθεί περισσότερο βάρος στις χώρες της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) που φέρονται δυσαρεστημένες με μία (ακόμη) επιλογή διευθυντή από την Ευρώπη.

* Επιπλέον η G8 συμφώνησε στην διεξαγωγή περιοδικών ελέγχων ασφάλειας στα πυρηνικά εργοστάσια, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας κάλυψαν στη σύντομη συνομιλία -στο περιθώριο της Συνόδου- του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.

Συμφώνησαν δε οι δύο άνδρες για επίσκεψη του Ιάπωνα ηγέτη το Σεπτέμβριο.

2011-05-27

tanea.gr