Την απόσυρση στρατιωτών από το Αφγανιστάν προαναγγέλλει ο Σαρκοζί

Την απόσυρση του ενός τετάρτου των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων που υπηρετούν στο Αφγανιστάν μέχρι το 2012 προανήγγειλε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια του σημερινού αιφνίδιου ταξιδιού του στην Καμπούλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ο οποίος θα παραμείνει για πέντε ώρες στο Αφγανιστάν μέσα στις οποίες θα συναντηθεί με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι και τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη χώρα το στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους.
 
Την ανακοίνωση για την αποχώρηση των 1.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν, ο Σαρκοζί την έκανε κατά την επίσκεψή του στην προκεχωρημένη βάση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Τόρα, στην επαρχία Καπίζα, κοντά στην Καμπούλ.

"Πρέπει να ξέρει κανείς να τελειώνει έναν πόλεμο...Δεν ετέθη ποτέ θέμα να διατηρήσουμε επ΄αόριστον στρατεύματα στο Αφγανιστάν", δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής του επίσκεψης στο Αφγανιστάν.

Σημειώνεται ότι στις 24 Ιουνίου, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι "μερικές εκατοντάδες" γάλλοι στρατιώτες θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν "μέχρι το τέλος του έτους έως τις αρχές του επομένου".

"Θα έχω την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, να σάς δώσω λεπτομέρειες για την προέλευση των δυνάμεων και τον αριθμό τους", είχε δηλώσει τότε.

Περίπου  4.000 γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, οι περισσότεροι στο Σουρόμπι, στην Καμπούλ και την επαρχία της Καπίζα. "Οι εναπομείνασες δυνάμεις θα συγκεντρωθούν στην Καπίζα" μετά το τέλος του 2012, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η επίσκεψή του Σαρκοζί στο Αφγανιστάν έρχεται έπειτα από αυτή το Σαββατοκύριακο του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λέον Πανέτα και ενώ έχουν γίνει ανακοινώσεις για αποχώρηση των γάλλων και αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

enet.gr

2011-07-12