Ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές προσδοκά η Ευρώπη από τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί

Στο Παρίσι είναι στραμένο την Τρίτη το ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται σε λίγη ώρα να ξεκινήσει η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Στην ατζέντα το ενδεχόμενο θέσπισης νομοθεσίας από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που θα βάζει φρένο στο δημόσιο χρέος, στα πρότυπα της Γερμανίας, σύμφωνα με πηγή.

Αν και οι προσδοκίες από τη συνάντηση είναι χαμηλές, παραμένει το ερώτημα αν οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα που θα ησυχάσει τις αγορές.

Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και οι τρόποι για την συγκράτηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Στην Γερμανία, ισχύει ήδη από φέτος νόμος που υποχρεώνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μειώσει την τρύπα μεταξύ εσόδων και δαπανών κάτω από τα 10 δισ. ευρώ έως το 2016.

Οι δυο ηγέτες ενδέχεται επίσης να συζητήσουν την διεξαγωγή τακτικών συναντήσεων των ηγετών της Ευρωζώνης, κάτι που ζητάει από καιρό η Γαλλία, καθώς και τρόπους για τη βελτίωση του ελέγχου των δημοσιονομικών των χωρών-μελών, είπε η πηγή. Οι δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος Αυγούστου, πρόσθεσε.

Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν στην συνέχεια από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος έχει αναλάβει να συντάξει πακέτο μέτρων για τον οικονομικό συντονισμό της ΕΕ εν όψει της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου.

Αλλά θέματα που αναμένεται να συζητήσουν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ είναι η βελτίωση της διμερούς συνεργασίας και πιθανές οργανωτικές αλλαγές στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επιλογής ενός συντονιστή και εκπροσώπου τύπου για την Ευρωζώνη, είπε η πηγή.

Επισήμως, η έκδοση ευρωομολόγου δεν εντάσσεται στην ατζέντα των συζητήσεων, πρόταση που έχει την στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ενώσεων της Γερμανίας, αλλά συναντά την ισχυρή αντίθεση του Βερολίνου.

Η Γερμανία φοβάται ότι ένα τέτοιο ευρωομόλογο θα αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας και θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου αναμένεται στις 19:30 ώρα Ελλάδος.

Περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες επιθυμούν οι Ολλανδοί

Η ολλανδική κυβέρνηση είναι ανοικτή στην παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες μέσω της σύστασης ενός νέου οργανισμού που θα μπορεί να παρεμβαίνει στην δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα ολλανδικής εφημερίδας την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μάρκ Ρούτε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάχερ, ο αντιπρόεδρος Βερχάχεν και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Χενκ Καμπ είχαν συνάντηση την Δευτέρα με αντικείμενο τα μέτρα για να συγκρατηθεί η κρίση στην Ευρωζώνη, ανέφερε η εφημερίδα Telegraaf.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

2011-08-16

tanea.gr