Πρόταση για φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Στην πρόταση για φόρο «Τόμπιν» στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές αναφέρθηκε εκ νέου τη Δευτέρα ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ζαν Λεονετί, λίγο μετά τις δηλώσεις του γάλλου ΥΠΟΙΚ Φρανσουά Μπαρουέν για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου.

Ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκή κλίμακα μπορεί εν μέρει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ανέφερε με δηλώσεις του ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

«Η φορολόγηση αυτή, εάν υλοποιηθεί, μπορεί να τροφοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως το Ταμείο για την ανάπτυξη», το πιστωτικό εργαλείο υποστήριξης της ανάπτυξης στην ΕΕ, έκρινε ο κ. Λεονετί, αποσαφηνίζοντας ότι ο εν λόγω φόρος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει «διαφορετικές αναπτυξιακές πολιτικές». «Αποτελεί ο φόρος ένα πεδίο (δράσης), στο οποίο η ΕΕ πρέπει να σημειώσει πρόοδο», ανέφερε ο γάλλος αξιωματούχος.

«Αν χρησιμοποιήσουμε έναν χαμηλό φορολογικό συντελεστή και μια φορολογική βάση επαρκώς μεγάλη», ένας παρόμοιος φόρος μπορεί «να έχει -συγχρόνως-θετικό αποτέλεσμα στα δημόσια οικονομικά μεγέθη, στον προϋπολογισμό, αλλά και να μην έχει αρνητική επίπτωση στην έλξη των επενδυτών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια», συμπλήρωσε ο κ. Λεονετί.

Παρίσι και Βερολίνο έχουν από τον Αύγουστο υποσχεθεί, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός να κάνουν ανακοινώσεις σε σχέση με τον παραπάνω φόρο. Τον Ιούνιο, υπέρ του ιδέας ενός παρόμοιου φόρου είχε εκφραστεί η Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

2011-09-13

skai.gr