Σαρκοζί : Ηθική και οικονομική μας υποχρέωση η στήριξη της Ελλάδας

Μια αποτυχία της Ελλάδας θα σήμαινε αποτυχία για την Ευρώπη, παραδέχτηκε απόψε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Παρίσι. Ως εκ τούτου η στήριξη προς τη χώρα μας συνιστά όχι μόνο ηθική αλλά και οικονομική υποχρέωση της Ε.Ε, είπε ο Νικολά Σαρκοζί ενώ ο Γ.Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό στα Ηλύσια Πεδία ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε: “Θα πρέπει να σας πω ότι έχουμε μια ηθική υποχρέωση σε ό,τι αφορά κράτη-μέλη της ευρωζώνης”, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι μια οικογένεια και όταν ένα μέλος της αντιμετωπίζει δυσκολία τα άλλα μέλη πρέπει να κινητοποιηθούν και να επιδείξουν αλληλεγγύη.

Επίσης είπε πως δεν μπορεί παρά να υπάρξει ταύτιση απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και δήλωσε πως τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο `Ανγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος ο Γ. Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε για την απόφασή του να βάλει σε ισχύ το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και πως βασικό μέλημα είναι η διαφάνεια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας της συνάντησης, είπε πως είχε μια ωραία συζήτηση με τον Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο διαβεβαίωσε για την τήρηση του προγράμματος που απορρέει από την συμφωνία με την τρόικα ενώ τον κάλεσε να στείλει Γάλλους εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα.

"Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Εγώ τόνισα και τονίζω ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως και κάνει με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος διότι ακριβώς το θέλουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη χώρα μας, να αλλάξουμε την Ελλάδα, να είναι μία χώρα ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη και αναπτυξιακή. Να γίνει μία χώρα που φεύγει από την κρίση και εξασφαλίζει σιγουριά και ασφάλεια για τους πολίτες της. Είμαστε λοιπόν απόλυτα αποφασισμένοι. Είμαστε επίσης απόλυτα αποφασισμένοι να υπάρχει διαφάνεια σε όλα", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα δήλωσε ότι όπως ζήτησε από τον κ. Σαρκοζί να στείλει τους δικούς τους εμπειρογνώμονες για να παρακολουθήσουν και να έχουν μία πλήρη εικόνα για το τι κάνει η Ελλάδα το ίδιο ευπρόσδεκτη είναι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θελήσει να κάνει το ίδιο.

Τέλος, ευχαρίστησε τους Νικολά Σαρκοζί και τον γαλλικό λαό λέγοντας ότι η στήριξη προς τη χώρα μας είναι πολύτιμη για να αλλάξει η Ελλάδα.

2011-10-01

enet.gr