Το Λούβρο υποδέχτηκε τον Μ. Αλέξανδρο

«Σήμερα ζούμε τόσο με την ανάμνηση της αρχαίας Ελλάδας, όσο και με την ανάμνηση της ελληνιστικής περιόδου, την οποία οφείλουμε αποκλειστικά στον Αλέξανδρο», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Φρεντερίκ Μιτεράν, κατά τη διάρκεια των χτεσινών εγκαινίων της έκθεσης «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αρχαία Μακεδονία» στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Μιλώντας για την «εκπληκτική περιπέτεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε τη «μεγάλη σημασία που είχε για την ανθρωπότητα και για τη Μακεδονία, γιατί έκανε γνωστή τη μακεδονική τέχνη και εξελλήνισε τον κόσμο. Το αξιοθαύμαστο που επιτεύχθηκε είναι ότι έχουμε συγχρόνως έργα από τις αρχές της εποχής του Αλεξάνδρου, όσο και από την περίοδο της εκπολιτιστικής του περιπέτειας ανά τον κόσμο και την κληρονομιά που μας έχει αφήσει. Η παρουσίαση των εκθεμάτων έχει γίνει με τρόπο που μας επιτρέπει να καταλάβουμε γιατί αυτή η περίοδος μας έχει επηρεάσει με ιδιαίτερη ένταση». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε την έκθεση «σταθμό στην ιστορία της αρχαιολογίας», ενώ ο διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, Ανρί Λουαρέτ, πρόσθεσε ότι «είναι μία περιπέτεια που ξεκίνησε από το 2005 και χάρη στην οποία βγήκαν από τα υπόγεια του μουσείου πολλά κομμάτια που έπρεπε να συνδυαστούν με τα έργα από την Ελλάδα». Ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης αναφέρθηκε στις δυνατότητες μεταφοράς της έκθεσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, ενώ τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία και για την προβολή της τουριστικής Ελλάδας στους πολυάριθμους επισκέπτες του Λούβρου.

Μπαίνοντας στο Λούβρο, οι επισκέπτες αντικρίζουν το μωσαϊκό που αναπαριστά το κυνήγι του λιονταριού από την Πέλλα. Στην έκθεση παρουσιάζεται και το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς που ήρθε στο φως το 2008 από την αρχαιολόγο Χρυσούλα Παλιαδέλη στη Βεργίνα. Από το σύνολο των εκθεμάτων τα 2/3 -669 αντικείμενα- προέρχονται από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα από το Λούβρο, ενώ η έκθεση ξετυλίγεται σε εννιά ενότητες απλωμένες σε 1.100 τ.μ. -χώρος διπλάσιος απ` ό,τι διατίθεται συνήθως για τις περιοδικές εκθέσεις του Λούβρου. Επίσης, μέσω της έκθεσης θα γίνει γνωστό ότι Γάλλοι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη από το 1861, ενώ για πρώτη φορά ενώνονται σύνολα που βάσει συμφωνιών στις πρώτες ανασκαφές του στρατού της Ανατολής μοιράστηκαν στη μέση. Επιπλέον, σ` όλες τις αίθουσες του Λούβρου θα υπάρχει σήμανση στα επηρεασμένα από το Μ. Αλέξανδρο έργα.

Η έκθεση ανοίγει αύριο για το κοινό και θα διαρκέσει ώς τις 12 Ιανουαρίου.

 agelioforos.gr

2011-10-12