Ν. Σαρκοζί: Αν δεν καταλήγαμε χθες σε απόφαση, θα βούλιαζε όλος ο κόσμος!

«Εάν δεν καταλήγαμε σε μια απόφαση χθες δεν θα βούλιαζε μόνο η Ευρώπη αλλά ο κόσμος όλος με το απίστευτο, και πέρα από κάθε φαντασία γεγονός, τη χρεωκοπία μιας χώρας, της Ελλάδας», ανέφερε απόψε ο Νικολά Σαρκοζί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, με το οποίο επιχείρησε να εξηγήσει και να αναλύσει τη σημασία των αποφάσεων που πήραν οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί», τόνισε «αλλά θα πρέπει να κάνει προσπάθειες, στις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να δουλέψει, οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους. Από εδώ και στο εξής θα μεριμνήσουμε για όλα αυτά. Με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ομάδα ειδικών θα βρίσκεται στη χώρα για να ελέγχει ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της».

«Η Ευρώπη είναι μια οικογένεια. Εάν αφήσουμε ένα μέλος της να καταστραφεί τι μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο; Που είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το ευρωπαϊκό ιδεώδες, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός; Το ευρώ είναι η καρδιά της Ευρώπης. Εάν είχε εκραγεί χθες, θα είχε εκραγεί ολόκληρη η Ευρώπη» κατέληξε ο Νικολά Σαρκοζί.

Στο ερώτημα εάν οι χθεσινές αποφάσεις θα οδηγήσουν την Ευρώπη στην έξοδο από την κρίση ή ήταν ακόμα ένα «μπάλωμα» ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι: «Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Θα πρέπει με σεμνότητα να πούμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε σε έναν καινούργιο κόσμο, όπου τα σημεία αναφοράς, οι ιδέες, οι συνθήκες αλλάζουν ανά πάσα στιγμή».

Αναλύοντας στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη δεν μπορούσε να αφήσει την Ελλάδα να χρεωκοπήσει εξήγησε ότι «Η Ελλάδα είχε 200 δισ. χρέος στις τράπεζες τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Εάν χρεοκοπούσε, το τραπεζικό της σύστημα θα κατέρρεε. Καθώς όμως είναι στην ευρωζώνη με 16 άλλες χώρες, υπήρχε ο κίνδυνος «χιονοστιβάδας» για ολόκληρη την ευρωζώνη. Στόχος επομένως ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κάνουν πολλές προσπάθειες, τέτοιες όμως που θα τους επιτρέψουν να πληρώσουν τα χρέη τους».

Σε άλλο ερώτημα εάν έχει εμπιστοσύνη και εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σωθεί, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι «ναι», έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι «έχει εμπιστοσύνη» στην Ελλάδα ότι θα βγει από την κρίση, τόνισε όμως ότι ήταν «λάθος» η ένταξη της στη ζώνη του ευρώ το 2001. «Ήταν λάθος, επειδή η Ελλάδα εντάχθηκε με στοιχεία που ήταν ανακριβή (...) δεν ήταν έτοιμη», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα «μπορεί να σωθεί χάρη στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών».

agelioforos.gr

Η Μέρκελ εκβίασε μέχρι και με πτώχευση της Ελλάδας

Ήταν ένα από τα βράδια που αν χαρακτηρίζονταν «θρίλερ», μάλλον δεν θα απέδιδαν σε όλο τους το …μεγαλείο τα όσα εξελίχθηκαν.

Ο λόγος αφορά στη χθεσινή νύχτα, που «έβγαλε» τελικώς το haircut του 50% του ελληνικού χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έως τις πρώτες πρωινές ώρες ίσχυε ο «νόμος της Μέρκελ». Που τι έλεγε;

Ότι η Ελλάδα οδεύει προς συντεταγμένη πτώχευση, με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται, από τη στιγμή που ο διαπραγματευτής των τραπεζών κ. Τσαρλς Νταλάρα, επέμενε ότι η δική του πλευρά δεν θα δέχονταν ένα τόσο μεγάλο «κούρεμα».

Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι περίπου μισή ώρα πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, σε συνάντηση που είχαν Μέρκελ – Σαρκοζί – Νταλάρα, όλα έδειχναν ότι οδεύουμε προς ναυάγιο.

Κι εκεί ήταν που η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε την «απόφαση» της για πτώχευση της Ελλάδας.

Η Γερμανία άσκησε ασφυκτικές πιέσεις, απαιτώντας "κούρεμα" άνω του 50% των ελληνικού χρέους και απειλώντας τις τράπεζες με την επιβολή υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η Γαλλία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αντίθετες με την εκδοχή αυτή, από τον φόβο ενός φαινομένου ντόμινο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τότε ήταν που χτύπησε συναγερμός μεταξύ όλων των υπολοίπων κι αποφασίσθηκε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο haircut του 50%, το οποίο μέχρι νωρίς τη νύχτα φάνταζε μεγάλο ως ποσοστό, αλλά τα ξημερώματα ακούγονταν σχεδόν …σωτήριο για όλους.

Από εκεί και πέρα και το Βερολίνο δέχθηκε την ενίσχυση του EFSF, υπό τον όρο όμως ότι οι τράπεζες, πριν προσφύγουν σε αυτόν, θα έχουν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να βρουν κεφάλαια από τις ελεύθερες αγορές.

Σημειώθηκε δηλαδή και εκεί ένας ιδιότυπος συμβιβασμός, ο οποίος, στην πράξη, αποδείχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί σε καμία από τις διαστάσεις αυτού του τόσο σύνθετου προβλήματος.

newscode.gr

2011-10-28