Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ - Σαρκοζί«Αποφασίστε αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ»

Αν υπάρξει δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα θα πρέπει να είναι «ναι ή όχι» στην Ευρωζώνη, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στις κοινές της δηλώσεις με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες.

Οι τόνοι που χρησιμοποίησαν και οι δύο ηγέτες ήταν αυστηροί, καθώς διεμήνυσαν πως οι Ελληνες θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, το οποίο μάλιστα, όπως σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, «δεν θα εγκαλείψουμε» όποια και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η κ. Μέρκελ συγκεκριμένα σημείωσε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι ορθές και πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα και επισήμανε πως πως η απόφαση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αλλάζει το περίγραμμα μέσα στο οποίο κινούμαστε. Στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό μείναμε με την εντύπωση πως θα γίνει δημοψήφισμα, συνέχισε, τονίζοντας πως «θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ ... αλλά αν η ο ελληνικός λαός πει δεν το θέλουμε θα το σεβαστούμε, όμως δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ».

Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος συνέδεσε και την καταβολή της έκτης με την κύρωση του συνόλου των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος τόνισε πως ο ελληνικός λαός είναι ανεξάρτητος, επισημαίνοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης και «δεν μπορούμε να δεχθούμε παραβίαση των κανονων αυτών από καμία χώρα».

«Κάνουμε το παν για να καταστήσουμε δυνατό το ευρώ» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Σαρκοζί έδειξε ξεκάθαρα τη δυσφορία του για την έλλειψη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αντιπαραβάλλοντας μάλιστα τη στάση της αντιπολίτευσης στην Ισπανία.

Γ. Παπανδρέου: Ο ελληνικός λαός μπορεί να λάβει τη σωστή απόφαση

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί, δηλώσεις έκανε και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους τις απόφασής του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ήταν αρκετοί αυτοί που αμφισβήτησαν τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και γι' αυτό έκρινε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει.

«Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης ... έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις ... Είναι σημαντικό θα δείξουμε στον κόσμο πως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και αυτό είναι σημαντικό για τη μελλοντική συμμετοχή μας στην ευρωζώνη» συνέχισε.

Επί του διαδικαστικού, έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τους εταίρους της Ελλάδας πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει το ταχυτερο δυνατό, πιθανόν τις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο ελληνικός λαός είναι ικανός να λάβει τη σωστή απόφαση», ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε πως «πρέπει να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση γιατί το πρόγραμμα που καλούμαστε να εφαρμοσουμε είναι δύσκολο». Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα απλώς που πρέπει να εφαρμόσουμε αλλά για το αν θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή από την ελληνική Βουλή απάντησε: «Το ελπίζω, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη δημοκρατιή διαδικασία».

2011-11-03

naftemporiki.gr

Κάννες: Το δημοψήφισμα στο τραπέζι...

Το θέμα του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, βρίσκεται αυτήν την ώρα στο... τραπέζι του δείπνου που παρατίθεται απόψε με αφορμή τη μίνι-σύνοδο πριν από τη συνάντηση των G20.

Ο κ. Παπανδρέου θα κληθεί να εξηγήσει την απόφασή του στους συνδαιτυμόνες του, Άγγελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μπαρόζο και Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ το κλίμα δεν αναμένεται να είναι ευχάριστο, έπειτα και από το αυστηρό μήνυμα που είχε απευθύνει νωρίτερα προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Πήραμε όλοι μαζί τις αποφάσεις, δεν θα δεχθούμε καμία υπαναχώρηση». είπε μετά τη συνάντηση στις Κάννες με τους πέντε ομοτράπεζους του πρωθυπουργού.

«Δεν θα δεχτούμε υπαναχώρηση από τις αποφάσεις που λάβαμε από κοινού οι "17" την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

2011-11-02

agelioforos.gr