Μπαρνιέ: Πολύ σοβαρό το λάθος της S&P

«Πολύ σοβαρό περιστατικό» χαρακτήρισε ο επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, τη χθεσινή κατά λάθος αποστολή από τη Standard & Poor`s ενός μηνύματος με το οποίο αναγγελλόταν η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας.

«Αυτό το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και δείχνει ότι στη σημερινή εξαιρετικά ευμετάβλητη και τεταμένη κατάσταση στις αγορές, οι παράγοντες των αγορών αυτών θα έπρεπε να επιδεικνύουν... ιδιαίτερη συναίσθηση της ευθύνης τους», τονίζει ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του.

Η αποστολή του λανθασμένου e-mail προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές χθες, με τις αποδόσεις των δεκαετών γαλλικών ομολόγων να αυξάνονται κατά 28 μονάδες βάσης στο 3,48%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Προσωρινά επλήγη το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και τα εμπορεύματα, ενώ παρενέργειες σημειώθηκαν και στις κεφαλαιαγορές.

Αυτό «δεν ισχύει: η αξιολόγησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας παραμένει αμετάβλητη, στη βαθμίδα AAA, συνοδευόμενη απο μια "σταθερή" προοπτική», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, λίγη ώρα αφότου εστάλη το μήνυμα σε συνδρομητές του.

2011-11-11

naftemporiki.gr