«Πλήρη εμπιστοσύνη» στο γαλλογερμανικό σχέδιο κατά της κρίσης εκφράζουν ο ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ εξέφρασε, την Τετάρτη, την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στις προσπάθειες της Γαλλίας και της Γερμανίας για ισχυρότερη δημοσιονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, μία ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Budesbank Γιένς Βάιντμαν και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Αργότερα, σήμερα, ο κ. Γκάιτνερ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτά που κάνει ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός, σε συνεργασία με την Γερμανία για να χτίσουν μια ισχυρότερη Ευρώπη», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

«Υπογράμμισα σε ποιο σημείο είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο να τα καταφέρει η Ευρώπη [...] και έχω την πεποίθηση ότι θα επιτύχει», σημείωσε και προσέθεσε ότι θέλει «να είναι σίγουρος πως έχει δημιουργηθεί ένα αρκετά ισχυρό τείχος προστασίας» για να αντιμετωπιστεί η επέκταση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ.

«Διασταυρώσαμε τις αναλύσεις μας όσον αφορά την ανάγκη να έχουμε ένα τείχος προστασίας όσο το δυνατόν υψηλότερο για να αποφύγουμε τη διάχυση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μπαρουέν.

Ο Γάλλος υπουργός παρουσίασε στον κ. Γκάιτνερ τις γαλλογερμανικές προτάσεις με στόχο να ενισχυθεί η διακυβέρνηση και η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη, οι οποίες θα εξεταστούν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η επίσκεψη του κ. Γκάιτνερ στο Παρίσι εντάσσεται στο πλαίσιο γύρου επαφών στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να πιέσει για ταχύτερη δράση κατά της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει «ταξίδι-αστραπή» στη Μασσαλία για συνάντηση με τον νεοκλεγέντα Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο Μιλάνο.

2011-12-07

tanea.gr