Η Ευρώπη ζητά από τον Καντάφι να παραδώσει την εξουσία

Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν επίσης την πρόθεση της ΕΕ να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων "με κάθε μέσο".

Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα από το συνταγματάρχη Καντάφι να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να παραδώσει την εξουσία, υπογραμμίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

«Ο Καντάφι πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη, που ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των "27".

Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν επίσης την πρόθεση της ΕΕ να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων «με κάθε μέσο» και τόνισαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την ΕΕ και ότι οι επαφές μαζί του θα συνεχιστούν.

Οι "27" δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX αλλά και να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου που βαδίζουν στην οδό της δημοκρατίας.

Αναφερόμενος, τέλος στο τί μέλει γενέσθαι στη Λιβύη, ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανατροπή ενός δικτάτορα δεν σημαίνει και το άνοιγμα του δρόμου για τη δημοκρατία.

Μετά τη λήξη της συνόδου για το συγκεκριμένο θέμα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για κοινή στάση των ευρωπαίων ηγετών και καταδίκασαν τη βία αλλά και το καθεστώς του Καντάφι και τόνισε πως η Ευρώπη στηρίζει την προώθηση των δημοκρατικών αλλαγών για δημοκρατία και ελευθερία στις χώρες που υπάρχουν εξεγέρσεις.

newsit.gr