Συνάντηση για τα πυρηνικά, με το βλέμμα στον εφιάλτη της Ιαπωνίας

Οι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται την Τρίτη στις Βρυξέλλες οφείλουν να εξετάσουν εάν η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί στο μέλλον από την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος συγκάλεσε τη συνάντηση για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής υπό τη σκιά της ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης και καθώς η Γερμανία ανέστειλε την απόφαση για παράταση της λειτουργία των πυρηνικών της σταθμών.

«Οφείλουμε επίσης να εγείρουμε το θέμα εάν, εμείς στην Ευρώπη, στο ορατό μέλλον, μπορούμε να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς την πυρηνική ενέργεια» είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Τη Δευτέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της περυσινής απόφασης για την παράταση της λειτουργίας των 17 πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας πέραν του προβλεπόμενου χρονικού ορίου θα ανασταλεί για τρεις μήνες.

Ο Γκίντερ Ετινγκερ υποστήριξε ότι η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας με εκπροσώπους εταιρειών ενέργειας και των εποπτικών αρχών θα εξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης του Βερολίνου.

«Όταν μία μεγάλη χώρα σαν τη Γερμανία επανεξετάζει την ατομική ενέργεια, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε. «Πρέπει να συντονιστούμε ως προς το τι έχει σημασία για εμάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε.

«Εάν εμείς στη Γερμανία επανεξετάζουμε τους πυρηνικού σταθμούς από τη δεκαετία του `80 και του `90 πρέπει επίσης να εγείρουμε το θέμα εάν ο έλεγχος ασφαλείας μπορεί να γίνει για όλους τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη» ανέφερε.

Η Αυστρία ζήτησε την πραγματοποίηση τεστ αντοχής σε όλους του ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση στην Ιαπωνία.

www.tanea.gr