Μπαράζ επαφών Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Σειρά επαφών με κοινοτικούς αξιωματούχους θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος, στην οποία παίρνουν μέρος 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπούζεκ.

Στην ΝΔ θεωρούν κρίσιμη την σύνοδο του ΕΛΚ, μιας και εκεί θα συζητηθεί (πριν από την σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και φυσικά το ελληνικό πρόβλημα αλλά και οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και οι επιπτώσεις στην λεκάνη της Μεσογείου αλλά και στην χώρα μας, λόγω του ενδεχόμενου κύματος μεταναστών από τις δοκιμαζόμενες χώρες.

Στο οικονομικά ζητήματα ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να επισημάνει ότι η μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου είναι αναποτελεσματική, όπως θεωρεί. Ως διόρθωση ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Ακόμη κι έτσι όμως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται και ότι απαιτείται η λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο κ. Σαμαράς συμφωνεί με την ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών - μελών που προτάσσει το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί η Γερμανία - όχι όμως με την συνταγματική καθιέρωση παρόμοιων διατάξεων που μπορεί να φαλκιδεύσουν την οικονομική πολιτική, όπως πιστεύει.

Στο θέμα της Λιβύης ο κ. Σαμαράς συνατάσσεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να προστατευθεί η ζωή των πολιτών της χώρας και να διασφαλισθεί η μετάβαση σε ένα καθεστώς δημοκρατικής ομαλότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επισημάνει την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος της μετανάστευσης, καθώς και την ενίσχυση από την ΕΕ των χωρών που θα δεχθούν την μεγαλύτερη πίεση μεταξύ των οποίων είναι και η χώρα μας.

Παράλληλα, τόσο με την συμμετοχή του στην σύνοδο του ΕΛΚ όσο και με τις κατ ιδίας επαφές του ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να εξομαλύνει έτι περαιτέρω τις σχέσεις της ΝΔ με τα «αδελφά» συντηρητικά κόμματα που αρχικά είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την τοποθέτησή του απέναντι στο μνημόνιο. Βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά είναι ότι μετά από έναν χρόνο οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία όπως και «οι διορθώσεις» στο αρχικό μνημόνιο δικαιώνουν την δική του θέση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου κ. Υβ Λετέρμ, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας Δρ Πέδρο Κοέλιο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ζέρζι Μπούτσεκ, τον Επίτροπο για το Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό και Προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιάνους Λεβαντόβσκι, τον Γερμανό Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και της Ειδικής Επιτροπής σχετικά με τις προκλήσεις πολιτικής και τους δημοσιονομικούς πόρους για μία βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2013 κ. Ράιμερ Μπέγκε, τον Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ κ. Γιόζεφ Ντόλ και με τον Γάλλο Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ κ. Αλέν Λαμασούρ, Πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις εργασίας με την ομάδα των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα συνοδεύουν, ο Εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο Αναπλ. Τομεάρχης Οικονομίας βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπλ. Τομεάρχης Οικονομίας κ. Νότης Μηταράκης, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σταύρος Παπασταύρου, και οι σύμβουλοι του Προέδρου, Καθηγητής κ. Γιάννης Μουρμούρας και κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης.

parskhnio.gr