Γαλλόφωνοι του Βελγίου κατά της Φλάνδρας στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να εμπλακεί στη μακροχρόνια γλωσσική διαμάχη μεταξύ ολλανδόφωνων και γαλλόφωνων του Βελγίου, καθώς μια οργάνωση ζήτησε από τη διεθνή υπηρεσία να βοηθήσει να διατηρηθεί η γαλλική κουλτούρα στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα.

«Η Φλάνδρα κάνει τα πάντα για να φύγουν οι γαλλικοί πολιτιστικοί σύλλογοι», δήλωσε ο Εντγκάρ Φονκ, διευθυντής του Συλλόγου για την Προαγωγή του Γαλλικού Πολιτισμού στη Φλάνδρα. «Αν δεν πούμε τίποτα, ουσιαστικά δεχόμαστε ότι θα εξαφανιστούμε ως μειονότητα», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την τακτική έκθεσή του για το Βέλγιο στις 2 Μαΐου. Ο Φονκ διαμαρτυρήθηκε ότι μια αντίστοιχη έκθεση που υπέβαλαν οι Βρυξέλλες δεν έκανε καμία αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γαλλόφωνοι της Φλάνδρας. Η οργάνωσή του προσέφυγε έτσι στο Συμβούλιο δυνάμει της διαδικασίας 1503 που αφορά «αξιόπιστα τεκμηριωμένες παραβιάσεις όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών».

Η οργάνωση ζητά από το Συμβούλιο να εξαναγκάσει τη Φλάνδρα να επικυρώσει την εθνική συμφωνία για την προστασία των μειονοτήτων και να υπογράψει μια πρόσθετη «συμφωνία πραγματικής συνεργασίας με τους γαλλόφωνους». «Το μόνο που ζητάμε είναι τα πολιτιστικά δικαιώματά μας», πρόσθεσε ο Φονκ.

Το χάσμα μεταξύ ολλανδόφωνης Φλάνδρας και γαλλόφωνης Βαλλονίας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Ο Φονκ παραδέχτηκε ότι η προσφυγή της οργάνωσή τους «θα μπορούσε να περιπλέξει» την πολιτική κατάσταση στη χώρα αλλά, όπως υποστήριξε, «αν δεν πούμε κάτι τώρα απλώς τα πράγματα θα χειροτερεύσουν».

2011-04-28

skai.gr