Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σε σωστό δρόμο το πρόγραμμα λέει ο Σέρβας Ντερούζ

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ανέφερε ο τέως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα Σέρβας Ντερούζ, απορρίπτοντας εκτιμήσεις περί εκτροχιασμού του προγράμματος που προβλέπεται στο μνημόνιο.

Μιλώντας την Τετάρτη στο από το βήμα του «Oικονομικού Φόρουμ» στις Βρυξέλλες, ο αξιωματούχος τόνισε πως η ανάλυση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας είναι ανεξάρτητη, αναφέροντας επίσης τις διάφορες παραμέτρους (πρωτογενές πλεόνασμα, ανάπτυξη, επιτόκια κλπ) που λαμβάνονται υπόψη στην ανάλυση αυτή.

«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί περίπτωση δημοσιονομικής αφερεγγυότητας, αλλά πρόβλημα ρευστότητας.

Συνεχίζοντας, απέρριψε το σχόλιο του Τόμας Μάγερ, διευθυντικού στελέχους της Deutche Bank, ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, λέγοντας πως το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, όπως εφαρμόστηκε τον τελευταίο χρόνο, είναι πλήρως βιώσιμο και σε σωστό δρόμο.

Μάλιστα, προσέθεσε ο Σ.Ντερούζ, «είναι συνηθισμένη τακτική του ΔΝΤ να παρέχει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στις χώρες που βοηθάει», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα εφαρμόζεται πλήρως».

Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάνσιο ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις σε ένα οικονομικό πρόγραμμα είναι κάτι το φυσιολογικό και αποτελούν μέρος της διαδικασίας. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει.

Ο Τόμας Μάγερ της Deutche Bank κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ότι παίρνουν μεγάλο ρίσκο με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων, εκτιμώντας επίσης ότι επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 60 δισ. ευρώ, πέρα από τα 110 δισ. ευρώ, δεν θα βοηθήσει την κατάσταση. Ο ίδιος ανέφερε πως με την άποψη αυτή συμφωνεί η μεγάλη πλειονότητα των ιδιωτών επενδυτών.

2011-05-18

tanea.gr