H EE εξετάζει την επαναφορά της βίζας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα Τρίτη, σε περίπτωση μαζικής εισροής μεταναστών οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τις θεωρήσεις εισόδου (βίζα) για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τρίτες χώρες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η πρόταση θα πρέπει πάντως να εγκριθεί πρώτα από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η μεταβολή των σημερινών κανόνων για τις βίζες θα απαιτούσε πιθανότατα αρκετά χρόνια, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η πρόταση έχει στόχο να καθησυχάσει τις ανησυχίες ορισμένων χωρών-μελών για ραγδαία αύξηση όσων αιτούνται άσυλο από χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Οι πολίτες τουλάχιστον πέντε βαλκανικών χωρών απέκτησαν πρόσφατα δικαίωμα εισόδου στις 25 χώρες της ζώνης Σένγκεν χωρίς θεώρηση εισόδου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στις χώρες-μέλη να επαναφέρουν εκτάκτως τις θεωρήσεις εισόδου στις περιπτώσεις «ασυνήθιστα υψηλής εισροής μεταναστών, ή ξαφνικής, αβάσιμης αύξησης των αιτήσεων για άσυλο από μια τρίτη χώρα».

«Η θέσπιση μιας διάταξης που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας θα βοηθήσει να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της διαδικασίας φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου και να οικοδομηθεί αξιοπιστία έναντι του κοινού» ανέφερε η Επιτροπή.

Από τα τέλη του 2010, οι πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας απέκτησαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν εντός της ζώνης Σένγκεν χωρίς βίζα.

2011-05-25

epikaira.gr