Αποκρατικοποιήσεις ολοταχώς ζητούν οι Βρυξέλλες

Μετά το «πράσινο φως» του Eurogroup για την 5η δόση του δανείου και εν όψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, πιθανότατα το Σεπτέμβριο, οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται στην άμεση εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στην «αποφασιστική» εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», υπογραμμίζεται την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δρομολόγησαν την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση του ΔΣ του ΔΝΤ πριν από τις 15 Ιουλίου.

Η 5η δόση είναι συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ. Το τμήμα που αναλογεί στις χώρες της Ευρωζώνης είναι 8,7 δισ. ευρώ, ενώ στο ΔΝΤ αναλογούν τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τονίζει ότι «τώρα που ξεπεράσαμε το βουνό αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Τέλος ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ, μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της.

Όπως σημείωσε «αυτό που φέρνει ανταγωνιστικότητα είναι η υγιής διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η στενή προσοχή στο κόστος εργασίας και διαρθρωτικές αλλαγές που ευνοούν την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου».

2011-07-03

epikaira.gr