Κλιμακώνεται η σύγκρουση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τους οίκους αξιολόγησης

Η επιθετική υποβάθμιση της Πορτογαλίας και τα εμπόδια που ορθώνονται στη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα οδηγούν στην κλιμάκωση της σύγκρουσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τους αμερικανικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε την Τετάρτη την απόφαση της Moody`s να υποβαθμίσει την Πορτογαλία, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της «αμφισβητήσιμης συμπεριφοράς» των οίκων αξιολόγησης.

«Η χρονική στιγμή που επέλεξε η Moody`s δεν εγείρει απλώς ερωτήματα, αλλά βασίζεται και σε απολύτως υποθετικά σενάρια δεν που δεν συμβαδίζουν καθόλου με με την πραγματικότητα. Αποτελεί ένα ατυχές επεισόδιο και εγείρει και πάλι το θέμα της καταλληλότητας της συμπεριφοράς των οίκων αξιολόγησης», είπε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση αυτή εντείνει την αβεβαιότητα για το χρέος της Ευρωζώνης.

«Οι χθεσινές αποφάσεις ενός οίκου αξιολόγησης δεν είναι σαφείς. Μάλλον προσθέτουν ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας στην κατάσταση», είπε σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο.

Έντονες είναι οι επικρίσεις και από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.

Την Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί «δεν θα επιτρέψουν να τους στερήσουν (σ.σ.: οι οίκοι αξιολόγησης) την ελευθερία τους να αποφασίζουν» για τη στήριξη της Ελλάδας.

«Όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης, πιστεύω ότι είναι σημαντικό εμείς, και λέγοντας εμείς εννοώ την τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μην επιτρέψουμε να στερηθούμε την ελευθερία μας να αποφασίζουμε», τόνισε.

«Βασίζομαι στις εκτιμήσεις αυτών των τριών θεσμών», δήλωσε.

Σήμερα, Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε η υποβάθμιση της Πορτογαλίας είναι αδικαιολόγητη και πως το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης θα πρέπει να περιοριστεί.

Όπως είπε, η Πορτογαλία υπεραποδίδει σε σχέση με τις συστάσεις των δανειστών της (τρόικα).

Λαγό από το καπέλο βγάζει ο Τρισέ

Η σύγκρουση της ΕΕ με τους οίκους φέρνει στην επιφάνεια σενάρια για «αποκλεισμό» των οίκων από την αξιολόγηση κρατών που βρίσκονται εκτός αγορών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η διαμόρφση ενός θεσμικού πλαισίου που δεν θα επιτρέπει ουσιαστικά τη βαθμολόγη αυτών των χωρών, ωστόσο, όμως, αυτό δεν είναι τόσο απλό και κρύβει πολλούς κινδύνους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «De Standaard» υπό τον τίτλο «Η ΕΕ βγάζει
από το παιχνίδι τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης» και υπέρτιτλο «Η ΕΚΤ βγάζει λαγό από το καπέλο υπό την μορφή άγνωστου οίκου αξιολόγησης», ακόμα κι αν η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποβαθμιστεί στην έσχατη βαθμίδα του «αναξιόχρεου», η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Και τούτο -προσθέτει- θα καταστεί εφικτό με την βοήθεια ενός καναδικού οίκου αξιολόγησης που ανέσυρε από τα αζήτητα ο «μάγος», όπως χαρακτηρίζεται, πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι «η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη τις αξιολογήσεις τεσσάρων οίκων S&P, Moody`s, Fitch και DRBS». Επισημαίνεται ότι ο τελευταίος αυτός οίκος είναι μια καναδική εταιρεία τοπικής εμβέλειας που αξιολογεί κυρίως την πιστοληπτική ικανότητα των καναδικών επαρχιών και σε καμιά περίπτωση δεν έχει ασχοληθεί με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κατά την εφημερίδα, πρόκειται για τον λαγό από το καπέλο που έβγαλε ο «μάγος» Tρισέ ως
απάντηση στις απειλητικές προειδοποιήσεις των υπόλοιπων οίκων ότι θα θεωρήσουν το γαλλικό σχέδιο για τη μετακύλιση (roll-over) του ελληνικού χρέους ως επιλεκτική χρεοκοπία.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, η εφημερίδα επικαλείται τις οργισμένες δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ ότι δεν θα επιτρέψει να άγεται και να φέρεται από τους οίκους αξιολόγησης.

tanea.gr

2011-07-06