Η ένωση με την ΕΕ, φιλοδοξία της Ουκρανίας

Ο ουκρανός πρόεδρος Viktor Yanukovich φιλοδοξεί να φέρει την σύγχρονη και δυναμική χώρα του ακόμη εγγύτερα στο μονοπάτι του να γίνει «υπερήφανο μέλος της ΕΕ» , όπως αποκάλυψε σε άρθρο στην Wall Street Journal.

Η Ουκρανία σήμερα διαφέρει πολύ από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση 20 χρόνια πριν. Τότε η χώρα αντιμετώπιζε μια δύσκολη μάχη. Μεταξύ άλλων, αγωνιζόταν με χαμηλά επίπεδα ΑΕΠ ενώ η μαζική ανεργία φαινόταν αναπόφευκτη, ανέφερε ο πρόεδρος.

Ωστόσο σήμερα η Ουκρανία «είναι μια σύγχρονη και δυναμική χώρα όπου η ιδιοκτησία μικρών επιχειρήσεων είναι στο ζενίθ της, η δημιουργικότητα ακμάζει και η αγορά ανθίζει μετά από μια δύσκολη ύφεση. Μόνο το περασμένο έτος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 35%», τόνισε.
Ο Yanukovich θεωρεί ότι η χώρα του έχει τεράστια δυναμική να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η χώρα μου όχι μόνο διαθέτει εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και είναι πλούσια στην επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά επίσης μπορεί να αποτελέσει γέφυρα που θα συνδέει τις ευρωπαϊκές, ρωσικές και ασιατικές αγορές. Με επικράτεια μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας, έχοντας το 1/3 του πιο γόνιμου εδάφους παγκοσμίως, η Ουκρανία αναφέρεται συχνά ως ο «σιτοβολώνας της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι στον ουκρανικό λαό αποτιμάται η καινοτομία. «Η τρέχουσα εξερεύνηση φυσικού αερίου από σχιστόλιθο και offshore αποθεμάτων θα διαφοροποιήσει την παροχή ενέργειας και θα βοηθήσει στην αποφυγή μελλοντικών κρίσεων. Οι στενές οικονομικές μας σχέσεις με την ΕΕ θα αυξηθούν μόνο όταν ολοκληρώσουμε τη Συμφωνία Σύνδεσης αργότερα μέσα στο χρόνο- το εφαλτήριο δηλαδή της μελλοντικής υποψηφιότητας στην ΕΕ», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. «Για πολύ καιρό, η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας είχε καταστραφεί λόγω των απρόβλεπτων διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον- θέτοντας την περιφερειακή ειρήνη μπροστά από τα παρελθοντικά λάθη. Η Ουκρανία, η Ρωσία και η ΕΕ θα επωφεληθούν από ένα τέτοιο επίτευγμα», είπε.

Εν των μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev είπε χθες (24 Αυγούστου) ότι θέλει η Ουκρανία να γίνει πλήρες μέλος της Τελωνειακής Ένωσης Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν.

«Η Τελωνειακή Ένωση συνιστά την ύψιστη μορφή ολοκλήρωσης, και ενδιαφερόμαστε να περιλάβουμε την Ουκρανία, μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, ένα αδελφικό και φιλικό κράτος, σε αυτή τη διαδικασία», είπε σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία εδώ και καιρό πιέζει την Ουκρανία να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση, τα μέλη της οποίας πέρυσι αποφάσισαν να εισαγάγουν ενιαίο δασμολόγιο- αντίστοιχο με το κοινό ευρωπαϊκό δασμολόγιο που εφαρμόζεται στις εισαγωγές αγαθών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ- θέτοντας πειρασμό στην Ουκρανία με την προοπτική φθηνότερων παροχών φυσικού αερίου.

Ωστόσο η Ουκρανία διστάζει αν γίνει πλήρες μέλος, διότι μια τέτοια συμφωνία θα απέκλειε το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

«Τα επόμενα 10 χρόνια ανεξαρτησίας, ελπίζω να δω την Ουκρανία επανενωμένη με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο μόνοι μας και καλούμε τους ευρωπαίους φίλους μας να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας. Το μέλλον μας εξαρτάται από τις στενές σχέσεις με την ΕΕ και εν τέλει να γίνουμε πλήρες μέλος της», υπογράμμισε.

skai.gr

2011-08-26