Συμφωνία Λουξεμβούργου, Βελγίου, Γαλλίας για τη Dexia

Σε συμφωνία επί ενός πακέτου διάσωσης της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

Αυτό ανακοίνωσε το Γραφείο του Βέλγου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ, κάνοντας επίσης γνωστό πως η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, που είναι σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε πως το βελγικό κράτος δεν αποκλείει την εξαγορά του συνόλου της Dexia Banque Belgique, της βελγικής οντότητας της γαλλο-βελγικής αυτής τράπεζας που αναμένεται να κατακερματιστεί.

«Το κράτος θα πάρει μεγάλο μέρος της. Αν φτάσουμε στο 100% (του κεφαλαίου της Dexia Banque Belgique), το οποίο δεν αποκλείω, δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε εκεί επ΄αόριστον. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε τρεις ή έξι μήνες», σημείωσε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, και πρόσθεσε: Δεν αποκλείω ότι για τρία χρόνια, πέντε χρόνια, ίσως περισσότερο, θα εξακολουθούμε να κατέχουμε» κεφάλαιο της DBB.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στις τρεις κυβερνήσεις, ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ εξέφρασε την ευχή το διοικητικό συμβούλιο της Dexia να εγκρίνει γρήγορα τη συμφωνία αυτή. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει οριστική λύση το βράδυ όσον αφορά το μέλλον της γαλλοβελγικής τράπεζας, απάντησε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο» του ομίλου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η έκθεσή της Dexia σε ελληνικά κρατικά ομόλογα φθάνει τα 3,8 δισ. ευρώ, με το συνολικό πιστωτικό κίνδυνο από την έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα να ανέρχεται στα 4,8 δισ. ευρώ -ο υψηλότερος μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων εξαιρουμένων των ελληνικών.

2011-10-09

naftemporiki.gr