Δημοσιογράφους από Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Γερμανία βράβευσε η Ευρωβουλή

Σε Γάλλους, Ιταλούς, Φιλανδούς και Γερμανούς δημοσιογράφους απονεμήθηκαν τα φετινά δημοσιογραφικά βραβεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον γραπτό Τύπο, το Διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες.

Οι δημοσιογράφοι διακρίθηκαν για άρθρα και ρεπορτάζ σχετικά με «την απίστευτη ιστορία του Ευρώ», το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα «που δεν ξέρουμε πότε, αλλά θα έλθει κάποια στιγμή», τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι Ρομά, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει η ΕΕ τους πρόσφυγες στα σύνορά της και ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Ρομέν Ζιμπέρ, του γαλλικού εβδομαδιαίου περιοδικού Le Point, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία γραπτού Τύπου για το άρθρο του «Η απίστευτη ιστορία του Ευρώ». Το άρθρο αναφέρεται λεπτομερώς στην ιστορία του ευρώ, με μαρτυρίες μερικών εκ των εμπνευστών του, όπως αυτές των Ζακ Ντελόρ και Κριστιάν Νοβέρ.

Η κριτική επιτροπή περιέγραψε το άρθρο ως «ένα εξαιρετικό έργο που πληροί όλα τα κριτήρια της καλής, στέρεας και ερευνητικής δημοσιογραφίας», καθώς και «ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την κατανόηση του ευρώ».

Ο Ιταλός Μασιμιλιάνο Νέσπολα κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία του Διαδικτύου για το άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Πανεπιστημίου της Σαπιέντσα στη Ρώμη με τίτλο «Δεν ξέρουμε πότε, αλλά το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα έρθει κάποια στιγμή».

Εμπνευσμένη από τη διάσκεψη για το βιβλίο «Europa 2.0», η κριτική επιτροπή, δήλωσε ότι ο blogger απεικονίζει επιδέξια την ΕΕ ως έναν εν εξελίξει θεσμό που αντιπροσωπεύει όχι μόνο τις ομάδες συμφερόντων οικονομικού χαρακτήρα, αλλά όλους τους πολίτες της Ευρώπης.

Ο Τέρο Κόσκινεν της φινλανδικής YLE Broadcasting Company κέρδισε το τηλεοπτικό βραβείο για το ρεπορτάζ «Η επιστροφή των Ρομά». Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι ενήλικες Ρομά και τα παιδιά τους σε ένα καταυλισμό στο Ελσίνκι, και διερωτάται ποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη σε ατομικό, τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κριτική επιτροπή χαιρέτισε τον συγγραφέα για το ότι έδωσε την ευκαιρία στους Ρομά, μέσω μιας ιδιαίτερα τοπικής προσέγγισης στο ρεπορτάζ του, να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

Το βραβείο για την κατηγορία του ραδιοφώνου απέσπασε ο Γερμανός Στέφεν Βούρτσελ για την εκπομπή «Πρόσφυγες, μεσάζοντες και φράκτες», η οποία μεταδόθηκε από την γερμανική SWR.

Η κριτική επιτροπή χαρακτήρισε την εκπομπή ως «ένα λαμπρό δείγμα δημοσιογραφίας». Η εκπομπή διερεύνησε τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες στα σύνορα της και ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο δημοσιογράφος κατάφερε να αποσπάσει συνεντεύξεις από άκρως ενδιαφέροντα άτομα δημιουργώντας μια σχεδόν κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Το βραβείο παρέλαβε στις Βρυξέλλες, εκ μέρους του Στέφεν Βούρτσελ ο Μεχμέτ Ουκσούλ, παραγωγός της εκπομπής.

Απονέμοντας το βραβείο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ δήλωσε τα εξής: «Ξέρω πόσο δύσκολο έργο μπορεί να είναι να εξηγήσει κανείς την Ευρώπη, τις πολιτικές της και τις αποφάσεις της. Η προώθηση της καλύτερης κατανόησης της ΕΕ είναι μερικές φορές ένα δύσκολο και περίπλοκο θέμα. Είναι όμως ζωτικής σημασίας. Είμαστε περίπου 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και το θέμα μας αφορά όλους».

Μετά την τελετή απονομής ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Τίποτα δεν είναι αδύνατο: κάνοντας ρεπορτάζ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συγκρούσεις». Οι εθνικοί νικητές από τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρακολούθησαν την εκδήλωση, καθώς και 60 νέοι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο που φιλοξενείται από το Ευρωπαϊκό.

Οι τιμηθέντες δημοσιογράφοι έλαβαν χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.

Η φετινή έκδοση του βραβείου χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ υποψηφιοτήτων, στο σύνολο 355, από τις οποίες οι 158 για τον γραπτό Τύπο, οι 73 για το ίντερνετ, 64 για την τηλεόραση και 60 για το ραδιόφωνο.

Κριτικές επιτροπές δημοσιογράφων από κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ επέλεξαν τους 64 φιναλίστ του βραβείου από τους οποίους τους τέσσερις νικητές επέλεξε επιτροπή ευρωβουλευτών και μελών του διεθνούς Τύπου, με επικεφαλής την αρμόδια για την Επικοινωνία αντιπρόεδρο του ΕΚ, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

tanea.gr

2011-10-20