«Κούρεμα» 50% εξετάζει η τρόικα στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους

Σε χρέος ελάχιστα πάνω από το 120% επί του ΑΕΠ το 2020 θα οδηγούσε ένα «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα, φέρεται να εκτιμά η τρόικα στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η έκθεση, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, υποστηρίζει ότι για να μειωθεί το χρέος κάτω από 110% επί του ΑΕΠ, θα έπρεπε το κούρεμα είτε να ξεπεράσει το 60% είτε να γίνει με ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις από την πλευρά των ιδιωτών.

«Δεδομένης της καθυστέρησης στην πρόσβαση στις αγορές, διατηρούνται οι ανάγκες χρηματοδοτικής στήριξης σε μεγάλη κλίμακα, η οποία υπολογίζεται σε 114 δισ. ευρώ» αναφέρει το κείμενο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το χρέος, θα ήταν απαραίτητη μία ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα.

Προσθέτει μάλιστα πως «για παράδειγμα, μείωση κάτω από το 110% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θα χρειαζόταν απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τουλάχιστον της τάξης του 60% ή/και με ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις από την πλευρά της επίσημης (κρατικής) χρηματοδότησης».

2011-10-22

tanea.gr