Κομισιόν: Η κηδεμονία χώρας-μέλους δεν είναι ούτε θεσμικά ούτε νομικά αποδεκτή

«Η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά σε μία συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας» σχετικά με τις απώλειες που θα πρέπει να υποστούν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ, υπενθυμίζοντας πως η Ευρώπη προτιμά μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης από την επιβολή ενός «κουρέματος» στις τράπεζες.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, το τραπεζικό λόμπι, που διαπραγματεύεται με τα κράτη, ανέβασε την προσφορά του για εθελοντικό «κούρεμα» στο 40% των ελληνικών πιστώσεων που κατέχουν οι τράπεζες.

Τα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν πλέον να επιτύχουν ένα «κούρεμα» 50% ως 60% για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές.

«Αν μιλάμε για 60% και οι τράπεζες για 40%, πιθανόν να καταλήξουμε σε κάτι ανάμεσα στα δύο», εξήγησε η διπλωματική πηγή.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας από τους κύριους διαπραγματευτές για τον τραπεζικό τομέα δήλωσε από την πλευρά του ότι τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», επιβεβαίωσε ο Αλταφάζ.

Σχετικά με τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ,  οποία είχε μιλήσει για μόνιμη επιτήρηση των υπό διάσωση χωρών, ο ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν τόνισε ότι χώρες που ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους βρίσκονται υπό στενότερη παρακολούθηση, αλλά όχι υπό κηδεμονία.

«Η κηδεμονία μιας χώρας-μέλους δεν είναι ούτε θεσμικώς ούτε νομικώς αποδεκτή», δήλωσε σήμερα ο Αμαντέου Αλταφάζ.

Ακόμα, ο κ. Αλταφάζ εξέφρασε την πεποίθηση της Κομισιόν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογα των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης και να παρέχει στήριξη στις τράπεζες.

«Η ΕΚΤ έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας στα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στην παροχή στήριξης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, η επιτροπή εκτιμά πως η ΕΚΤ «θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο υπό την αιγίδα της κοινοτικής διαχείρισης της κρίσης».

2011-10-24

epikaira.gr