Τα αίτια του μακελειού στο Βέλγιο αναζητούν οι Αρχές

Η αστυνομία του Βελγίου προσπαθεί να ανακαλύψει ποια αίτια που οδήγησαν τον 33χρονο κάτοικο της Λιέγης να πραγματοποιήσει επίθεση με χειροβομβίδες σε κεντρική πλατεία της πόλης, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα -ανάμεσά τους και ένα 17 μηνών κοριτσάκι- και τραυματίζοντας 125, πριν βάλει τέλος στη ζωή του.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έλιο Ντι Ρούπο, κάνει λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό» και όχι για τρομοκρατική πράξη.

Οι Αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν να έπασχε από κάποια ψυχική ασθένεια.

Η αστυνομία δηλώνει ότι ο δράστης, ο 33χρονος Νορντίν Αμρανί είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για εγκλήματα που αφορούν οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

«Σε καμία στιγμή στην ακροαματική διαδικασία δεν υπήρχε σημάδι αστάθειας» δήλωσε η εισαγγελέας της Λιέγης, Ντανιέλ Ρέινολντς.

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μία τελετή στη μνήμη των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτή την τραγωδία».

«Όλη η χώρα μοιράζεται τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων. Μοιραζόμαστε το σοκ του πληθυσμού» πρόσθεσε.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή, όπως και ο βασιλιάς Αλβέρτος με τη βασίλισσα Πάολα τη ΙΙ.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται ένας 15χρονος και μία 17χρονη. Το τελευταίο θύμα ήταν ένα 17 μηνών κοριτσάκι που υπέκυψε στα τραύματά του την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Βελγίου, τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο 33χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους και έπρεπε να εμφανιστεί την Τρίτη σε αστυνομικό τμήμα. Αντ` αυτού σκόρπισε τον θάνατο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο άνδρας εμφανίστηκε στην πλατεία Σαν Λαμπέρ την Τρίτη και ανέβηκε σε εξέδρα που είχε στηθεί, από όπου πέταξε τρεις χειροβομβίδες σε στάση λεωφορείου. Έπειτα, άνοιξε πυρ στο πλήθος πριν βάλει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Μία χριστουγεννιάτικη αγορά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην πλατεία, όμως το άνοιγμά της είχε αναβληθεί. «Διαφορετικά θα υπήρχαν περισσότερα θύματα» είπε.

Οι Αρχές επέτρεψαν τη πρόσβαση στην πλατεία την Τετάρτη, ωστόσο σημάδια από σφαίρες, σπασμένα γυαλιά και σημάδια από αίμα παραμένουν.

2011-12-14

tanea.gr

2011-12-14