Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Βέλγιο

Τα κυριότερα φλαμανδικά κόμματα στο Βέλγιο, και ειδικά το αυτονομιστικό κόμμα Ν-VA, δέχθηκαν με επιφυλακτικότητα την ιδέα των γαλλόφωνων για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε να ξεπεραστεί η βαθιά πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα.

Ο αρχηγός του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έλιο Ντι Ρούπο, πρότεινε χθες τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων εθνικών κομμάτων, η οποία θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας.

«Γνωρίζει ο κύριος Ντι Ρούπο ότι το N-VA δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που δεν θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση του κράτους στο σύνολό της. Έτσι λοιπόν, όταν απευθύνει την έκκληση αυτή, προκαταβολικά εξαιρεί το N-VA» δήλωσε ο Ερίκ Ντεφούρτ, ιδρυτής του Ν-VA, στο γαλλόφωνο ραδιόφωνο RTBF.

Και το Χριστιανο-δημοκρατικό Κόμμα (CD&V) εκφράζει τον δικό του σκεπτικισμό στην υπόθεση, θεωρώντας όχι ιδιαίτερα σοφό από την πλευρά των Γαλλόφωνων να εκφράσουν αυτήν την ιδέα χωρίς πρώτα να έχουν διαβουλεύσεις με τους Φλαμανδούς και ειδικά με το N-VA. «Βρίσκω ιδιαίτερα περίεργο το ότι ο Έλιο Ντι Ρούπο εκφράζει δημόσια μια πρόταση που δεν έχει συζητηθεί» σχολίασε ο επικεφαλής της φλαμανδικής κυβέρνησης Κρις Πεέτερς.

Την ίδια ώρα, η πολιτική κρίση στο Βέλγιο βαθαίνει, μετά την παραίτηση του μεσολαβητή του βασιλιά και τις προσπάθειες τριών μηνών να βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε Φλαμανδούς και Γαλλόφωνους.
zougla.gr