Σοκ στη Βόρεια Ιρλανδία από τη δολοφονία αστυνομικού

Σε κατάσταση σοκ τελεί ολόκληρη η Βόρεια Ιρλανδία, μετά τη δολοφονική έκρηξη βόμβας στην πολύπαθη πόλη Όμαγκ το Σάββατο, που σκότωσε τον 25χρονο αστυνομικό Ρόναν Κερ.

Όπως ανακοινώθηκε, τα 500 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης που προκάλεσαν το θάνατο του νεαρού αστυνομικού ήταν τοποθετημένα σε ένα πλαστικό κουτί - τάπερ, που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο του θύματος έξω από το σπίτι του, πιθανότατα μία ημέρα πριν την ανατίναξή του.

Η έκρηξη έγινε με την αυτόματη ενεργοποίηση του διακόπτη ασφαλείας κατά την εκκίνηση της μηχανής του οχήματος.

Ο επικεφαλής αστυνομικός διοικητής που έχει αναλάβει τις έρευνες αρνήθηκε να σχολιάσει ποιος πιστεύει ότι ευθύνεται για τη δολοφονική επίθεση, που ξύπνησε μνήμες των μεγάλων ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία. Σημείωσε ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα είχαν καταγραφεί διάφορες απειλές από παραστρατιωτικές ρεπουμπλικανικές ομάδες στην περιοχή της Όμαγκ.

Με τις υποψίες να στρέφονται κυρίως κατά των Ρεπουμπλικανών, που θέλουν την αποκοπή της Βόρειας Ιρλανδίας από το έλεγχο του στέμματος στο Λονδίνο, ο αναπληρωτής Πρώτος Υπουργός της χώρας, Μάρτιν Μακ Γκίνες, στέλεχος του Σιν Φέιν, πάλαι ποτέ πολιτικής πτέρυγας του ένοπλου ΙΡΑ, τόνισε ότι οι δράστες διενεργούν «έναν ανούσιο πόλεμο κατά της ειρήνης».

Οι ένοπλοι Ρεπουμπλικάνοι που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία που έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν εκφράσει με σποραδικές επιθέσεις και ανακοινώσεις τη σύσταση της αστυνομικής διεύθυνσης Βόρειας Ιρλανδίας. Πιστεύεται ότι έβαλαν ως στόχο έναν καθολικό αστυνομικό, θέλοντας να αποτρέψουν την εγγραφή στο αστυνομικό σώμα άλλων νεαρών καθολικών που παραδοσιακά αποτελούσαν την πηγή στρατολόγησης για τις ένοπλες ρεπουμπλικανικές ομάδες.

skai.gr