Γαμήλιο υπερθέαμα

Σαν παραμύθι φάνταζε η τελετή του γάμου του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον στο Αβαείο του Ουεστμίνιστερ. Οι δύο μελλόνυμφοι αντάλλαξαν όρκους ενώπιον εκατοντάδων καλεσμένων και εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Αφού είπαν τους γαμήλιους όρκους, στους οποίους η Κάθριν (όπως θα ονομάζεται πλέον) δεν υποσχέθηκε να υπακούει τον Γουίλιαμ, ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι τους ονόμασε συζύγους «εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Σύμφωνα με το BBC, η νύφη φορά ένα δαντελένιο νυφικό σε ιβουάρ, σχεδιασμένο από την Σάρα Μπάρτον, από τον οίκο Alexander McQueen. Ο πρίγκιπας φοράει στρατιωτική στολή.

Ο κουμπάρος του ζεύγους είναι ο αδερφός του γαμπρού, πρίγκιπας Χάρι.

Αμέσως μετά την τελετή μετέβησαν στο παλάτι του Μπάκιγκχαμ, για την πρώτη γαμήλια δεξίωση. Κατά τη διαδρομή χιλιάδες κόσμου τους επευφημούσε. Λίγο αργότερα αντάλλαξαν το πρώτο τους φιλί ως σύζυγοι.

Λαμπεροί καλεσμένοι

Από τις 10 το πρωί είχαν καταφθάσει οι 1.900 καλεσμένοι, οι χίλιοι εκ των οποίων είναι συγγενείς και φίλοι.

Μεταξύ τους, περίπου 40 μέλη ξένων βασιλικών οικογενειών, διασημότητες όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Ελτον Τζον, ο Ρόουαν Άτκινσον, ο Γκάι Ρίτσι αλλά και απλοί πολίτες.

Στη λίστα των προσκεκλημένων δεν είναι ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δώρο στον εγγονό της και δεύτερο στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου τον τίτλο του δούκα του Κέϊμπριτζ.

Την τελετή αναμένεται να παρακολουθήσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της γης.

Περίπου 5.000 άτομα υπολογίζεται ότι διανυκτέρευσαν στο Μολ και πέριξ του Αβαείου για να παρακολουθήσουν από κοντά το γεγονός.

Η κυκλοφορία οχημάτων έχει απαγορευτεί σε μια έκταση δυο χιλιάδων τετραγωνικών μιλίων στο κέντρο του Λονδίνου αλλά οι σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν ανοικτοί.

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για το γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον αποδίδουν και το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί ικανοποιητικά μεταφέροντας τα πλήθη των Βρετανών και των τουριστών που επιθυμούσαν να δουν από κοντά την τελετή αλλά και τους διάσημους καλεσμένους, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου είπε ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις στο κέντρο της πόλης, όμως στα νοτιοανατολικά της βρετανικής πρωτεύουσας συνελήφθησαν δύο άνδρες και μία γυναίκα με την κατηγορία της «συνωμοσίας» για διατάραξη της ειρήνης. Οι τρεις συλληφθέντες λέγεται ότι σκόπευαν να αποκεφαλίσουν ομοιώματα μελών της βασιλικής οικογένειας.

Άλλος ένας άνθρωπος, που η αστυνομία τον χαρακτηρίζει «γνωστό αναρχικό», συνελήφθη τη νύχτα στο Κέιμπριτζ.

2011-04-29

skai.gr