Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να φύγει ο Καντάφι, λένε Ομπάμα-Κάμερον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισαν την Τετάρτη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουαμάρ Καντάφι να σταματήσει τις επιθέσεις κατά πολιτών και δεχθεί να παραδώσει την εξουσία. Ωστόσο, και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της Λιβύης.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, μετά από συνάντησή τους στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι διατηρούν «κοινή αποφασιστικότητα» για τη δράση στη Λιβύη, παρά τις «φωνές» εντός του ΝΑΤΟ για μειωμένη «εμπλοκή» των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τη Συμμαχία.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την πίεση που ασκούμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είναι αδύνατο να φανταστούμε ένα μέλλον για τη Λιβύη με τον Καντάφι ακόμα στην εξουσία. Πρέπει να φύγει» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Ο Ντέιβιντ και εγώ συμφωνούμε ότι δεν θα πρέπει να πατήσουν (στρατιωτικές) μπότες στο έδαφος της Λιβύης» τόνισε ο Μπ.Ομπάμα.

Μίλησε για τεράστιες θυσίες εκ μέρους των κρατών του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι έχουν επιφέρει ήδη «πολύ μεγάλη διαφορά», αλλά πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι μια «αργή και σταθερή διαδικασία» που θα κάμψει το ηθικό του Μ.Καντάφι.

Ο Μπ.Ομπάμα τόνισε ότι έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη επιτυχία στην αποφυγή θανάτων πολιτών. «Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές χρειάζεται να είμαστε περισσότερο υπομονετικοί από ότι θα ήθελαν κάποιοι» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τις πιέσεις τους προς τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ, και του καθεστώτος του, οι οποίοι αυξάνουν τις επιθέσεις.

Βρετανία και ΗΠΑ θα προωθήσουν στην Ομάδα των Οκτώ (G8) ένα πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής στήριξης στην «Αραβική Άνοιξη».

Από την πλευρά του, ο Ντ.Κάμερον σημείωσε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Πακιστάν, στην προσπάθεια των χωρών τους για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Οφείλουμε να μην αποχωρήσουμε, αλλά να εργαστούμε ακόμα πιο στενά μαζί τους» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός ηγέτης επανέλαβε ότι η σχέση των δύο κρατών είναι «ξεχωριστή» και «πιο δυνατή από ποτέ».

«Δυνατή η λύση των δύο κρατών»

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι είναι δυνατή η λύση των δύο κρατών για Ισραήλ και Παλαιστίνιους.

Προέτρεψε, ωστόσο, την Παλαιστινιακή Αρχή να συζητήσει με το Ισραήλ το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους, παρά να επιδιώξει την ανεξαρτησία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο στόχος μου, όπως τον εξέφρασα στην ομιλία που έδωσα την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα εβραϊκό κράτος του Ισραήλ που θα είναι ασφαλές και προφυλαγμένο και θα αναγνωρίζεται από τους γείτονές του και ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης, στο οποίο οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να αποφασίζουν για την τύχη και το μέλλον τους» είπε.

«Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί» πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι «για τους Παλαιστίνιους το να ακολουθήσουν το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών από τον δρόμο των συνομιλιών με το Ισραήλ, θα ήταν λάθος».

Τόνισε ότι το θέμα της Μέσης Ανατολής και πως θα στηριχθούν οι προσπάθειες για δημοκρατία στην περιοχή, θα συζητηθεί στην G8.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι θα ζητήσει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, εάν δε σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία ως το Σεπτέμβριο.

Μιλώντας σε συνάντηση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στη Ραμάλα, ο Μ.Αμπάς σημείωσε πως το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την Τρίτη δεν περιείχε «τίποτε πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε».

2011-05-25

tanea.gr