Εκδηλώσεις στο Μπέλφαστ για τα 100 χρόνια από την καθέλκυση του «Τιτανικού»

Μπέλφαστ, Ιρλανδία
Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από την καθέλκυση του Τιτανικού, του βρετανικού υπερωκεάνιου που ναυάγησε στο παρθενικό του ταξίδι το 1912, Εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στο λιμάνι του Μπέλφαστ στη Βόρειο Ιρλανδία, όπου στις 12:13 τοπική ώρα ερρίφθη φωτοβολίδα κινδύνου για τον εορτασμό της καθέλκυσης και προς τιμήν των θυμάτων.

Το πλοίο, το μεγαλύτερο και πλέον πολυτελές στον κόσμο, λανσαρίστηκε στις 31 Μαΐου 1911 από τον ναυπηγικό κολοσσό της εποχής Harland & Wolff.

Για να γιορτάσουν το γεγονός και να τιμήσουν τη μνήμη των 1.517 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν το «πλοίο - θαύμα» της ναυπηγικής βυθίστηκε έναν περίπου χρόνο αργότερα στον Ατλαντικό ωκεανό, οι Αρχές της πόλης διοργάνωσαν μία τελετή στο λιμάνι του Μπέλφαστ την ακριβή στιγμή της καθέλκυσής του στις 12:13 (ώρα Βρετανίας).

Μια φωτοβολίδα κινδύνου ερρίφθη στις 12:13, την ώρα που το πλοίο είχε αρχίσει να αφήνει τον ταρσανά, παρουσία χιλιάδων περίεργων.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί χειροκρότησε επί 62 δευτερόλεπτα, όσο χρόνο χρειάστηκε το πλοίο για να πέσει στη θάλασσα, ενώ ηχούσαν και οι σειρήνες των πλοίων στο λιμάνι του Μπέλφαστ.

Αξιωματούχοι στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας αλλά και οι αρχές της πόλης Σερμπούρ της δυτικής Γαλλίας, όπου ο Τιτανικός έκανε στάση κατά το παρθενικό του ταξίδι, παρακολούθησαν τη λειτουργία στην αποβάθρα.

Για την κατασκευή του Τιτανικού χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ για την καθέλκυσή του μόλις 62 δευτερόλεπτα.

«Υπάρχουν τόσα πράγματα για να είμαστε υπερήφανοι» δήλωσε η Ούνα Ράιλι, πρόεδρος του Συλλόγου του Μπέλφαστ για τον Τιτανικό.

«Γιορτάζοντας την καθέλκυσή του, δεν γιορτάζουμε ένα κομμάτι ατσάλι, γιορτάζουμε τα κατορθώματα, τη τέχνη των εργατών. Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την καθέλκυσή του είναι μία καλή ευκαιρία για να παρουσιάσουμε μία διαφορετική ιστορία για τον Τιτανικό» συμπλήρωσε.

Το πλοίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι, στις 14 Απριλίου 1912.

Ένα διαδραστικό μουσείο για το θρυλικό πλοίο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το 2012 στο Μπέλφαστ.

2011-05-31

TANEA.GR