Σε απεργιακό κλοιό η Βρετανία

Χιλιάδες Βρετανοί δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν σήμερα απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια μεταρρύθμισης των συντάξεων του δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας της κυβέρνησης.

Περίπου το 45% των σχολειών υπολογίζεται ότι συμμετέχει στην απεργία και άλλο ένα 40% αναμένεται να μείνουν μερικώς κλειστά, σύμφωνα με σωματείο καθηγητών.

Καθυστερήσεις ίσως υπάρχουν και στις εναέριες μεταφορές λόγω της συμμετοχής εργαζομένων στον τομέα μετανάστευσης, ενώ δεκάδες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την απεργία ανεύθυνη, ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

«Δεν είναι κάτι που αποφασίσαμε με ελαφρότητα. Δεν έχουμε ξανακάνει κάτι τέτοιο ποτέ στην ιστορία μας. Αλλά η ουσία είναι ότι ανησυχούμε για το τι θα κάνει η κυβέρνηση στο μακροπρόθεσμο μέλλον της διδασκαλίας», ανέφερε εκπρόσωπος του συνδικάτου δασκάλων ATL.

Την απεργία καταδίκασε και ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, αν και κατηγόρησε και την κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς.

«Οι γονείς και οι πολίτες είναι απογοητευμένοι τόσο με τους απεργούς όσο και με την κυβέρνηση, καθώς συμπεριφέρονται με ανεύθυνο και προκλητικό τρόπο. Ο ιδιωτικός τομέας αναγκάστηκε να ξυπνήσει σε σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα της παροχής συντάξεων σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα και ο δημόσιος τομέας πρέπει να κάνει το ίδιο», δήλωσε.

2011-06-30

naftemporiki.gr