Και αξιωματικούς της Σκότλαντ Γιαρντ παρακολουθούσε η News of the World

Το ερώτημα τελικά που πρέπει να τεθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Βρετανία είναι ποιους δεν παρακολουθούσε η News of the World. Και αυτό γιατί όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, στη λίστα με τα θύματα των υποκλοπών προστίθενται και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ. Την Τρίτη, άλλωστε, στελέχη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας αναμένεται να καταθέσουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση.
 
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, λίγο καιρό αφότου είχαν ξεκινήσει οι έρευνες της Σκότλαντ Γιαρντ για την υπόθεση, το 2006, πέντε αξιωματικοί της ανακάλυψαν ότι τα κινητά τους τηλέφωνα παρακολουθούνταν.
 
Η αποκάλυψη αυτή -που βασίζεται σε καταθέσεις νυν και πρώην αξιωματικών της υπηρεσίας- εγείρει ερωτήματα για το εάν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις έρευνες, φοβούμενοι μήπως η εφημερίδα τούς «τιμωρήσει», δημοσιεύοντας λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής.


«Πρόκειται για πολύ σοβαρό γεγονός, που χρήζει διερεύνησης, εάν αποδειχθεί ότι αστυνομικοί γνώριζαν πως τα κινητά τους τηλέφωνα παρακολουθούνταν» δήλωσε ο Τζον Γουίτινγκντεϊλ, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της βρετανικής Βουλής.
 
Την Τρίτη, άλλωστε, πρώην και νυν αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ θα εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων για να καταθέσουν για την υπόθεση.

Μεταξύ αυτών που θα καταθέσουν είναι ο πρώην επικεφαλής της έρευνας Αντι Χέιμαν, ο οποίος παραιτήθηκε από την Σκότλαντ Γιαρντ τον Δεκέμβριο του 2007, καθώς και ο βοηθός επιθεωρητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Τζον Γέιτς.
 
Οι Βρετανοί βουλευτές θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν γιατί οι έρευνες της αστυνομίας ήταν περιορισμένες και εάν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων για τους ερευνητές, επειδή και οι ίδιοι ήταν θύματα των ανθρώπων που ερευνούσαν.

tanea.gr

2011-07-12