Συγκρούσεις και λεηλασίες στο Λονδίνο

Δεν λένε να κοπάσουν οι ταραχές στο Λονδίνο, οι χειρότερες των τελευταίων χρόνων, που ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου όταν διαδηλωτές, που αντέδρασαν στο θάνατο ενός άνδρα από τα πυρά αστυνομικού, έσπασαν και έκαψαν αυτοκίνητα, καταστήματα και άλλα κτίρια και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς. Τουλάχιστον 215 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίτερα στο Χάκνεϊ του ανατολικού Λονδίνου. Σύμφωνα με το BBC, ομάδες ατόμων επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, πετώντας τους πέτρες, καρότσια σούπερ μάρκετ και κάδους σκουπιδιών. Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο, οι ταραχές ξέσπασαν μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί σε άνδρα.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για εξάπλωση των επεισοδίων και σε δύο υποβαθμισμένες γειτονιές του νότιου Λονδίνου. Τουλάχιστον ένα κτίριο έχει παραδοθεί στις φλόγες στο Πέκαμ, ενώ επεισόδια σημειώνονται και στο Λιούισαμ.

Επεισόδια σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές συνοικίες του Λονδίνου, όπου ομάδες νέων επιτέθηκαν στην αστυνομία και καταστήματα λεηλατήθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία και δημοσιογράφους.

Οι ταραχές στο Βόρειο Λονδίνο εξαπλώθηκαν στο Έινφιλντ, στο Γουάλθαμστόου, στο Γουάλθαμ Φόρεστ και στο Μπρίξτον.

Στο Μπρίξτον, στο νότιο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη λεηλασία μεγάλου καταστήματος ηλεκτρικού εξοπλισμού και ομάδες νέων επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, λεηλασίες σημειώθηκαν σε αρκετές συνοικίες κατά τα πρότυπα των ταραχών που ξέσπασαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο Τότεναμ.

Επίσης μια ομάδα από πενήντα νέους προκάλεσε ζημιές στο Οξφορντ Σέρκους, στην καρδιά του τουριστικού Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Περίπου 35 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

"Είναι μια δύσκολη κατάσταση με μικρούς θύλακες βίας, λεηλασίες και ταραχές που ξεσπούν σε αρκετές συνοικίες", τόνισε η Κριστίν Τζόουνς, της αστυνομίας του Λονδίνου.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές της, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έθεσαν και πάλι τους εαυτούς τους σε μεγάλο κίνδυνο προκειμένου να προστατέψουν τους Λονδρέζους και τις περιουσίες τους.

Κάλεσε δε, τους πολίτες να μη δείξουν καμία ανοχή στη βία και να συνεργαστούν με τις αρχές προκειμένου οι "εγκληματίες" να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Τις καλοκαιρινές διακοπές του διέκοψε και ο δήμαρχος του Λονδίνου, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν.

Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν ύστερα από τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με τους διαδηλωτές να ζητούν "δικαιοσύνη", μετά το θάνατο ενός 29χρονου άνδρα, του Μαρκ Ντάγκαν, ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ.

2011-08-09

enet.gr