Επεισόδια σε όλη τη Βρετανία με «οδηγό» το Λονδίνο

Σε πολλές πόλεις της Βρετανίας έχουν εξαπλωθεί οι ταραχές και τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που ξεκίνησαν πριν από τρεις ημέρες στο Λονδίνο. Τα επεισόδια πλέον περιλαμβάνουν βανδαλισμούς, πυρπολήσεις αυτοκινήτων, λεωφορείων και καταστημάτων και λεηλασίες, και έχουν δημιουργήσει εφιαλτικές καταστάσεις στις τοπικές κοινότητες και συνθέτουν την εικόνα μιας ανησυχητικής κοινωνικής αναταραχής.

Οι τίτλοι των εφημερίδων σήμερα δίνουν το στίγμα ότι ο «νόμος του όχλου» επικρατεί πλέον σε πολλές περιοχές του Λονδίνου. Η αστυνομία εκφράζει την άποψη ότι οι πρωταγωνιστές των ταραχών και των επεισοδίων είναι άτομα μεμονωμένα και δεν εκφράζουν τις κοινότητές τους. Από την άλλη πλευρά ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος σε δηλώσεις τους σήμερα, συνδέουν τις ταραχές στις υποβαθμισμένες κοινωνικά και οικονομικά περιοχές, με την ανεργία στους νέους, τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και στην οικονομική κρίση γενικότερα.

Παρόμοιο κύμα τέτοιων ταραχών και επεισοδίων είχε γνωρίσει η Αγγλία στην περίοδο της πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο τόπος των ταραχών ήταν φτωχικά προάστια του Λίβερπουλ και τα κίνητρα τότε ήταν καθαρά πολιτικά και οικονομικά. Ήταν μια αντίδραση στην οικονομική πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η σοβαρότητα της κατάστασης υποχρέωσε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να επιστρέψει από τις διακοπές του στην Ιταλία σήμερα το πρωί στην Ντάουνινγκ Στριτ και προήδρευσε συνεδρίασης της Επιτροπής «Κόμπρα» η οποία διαχειρίζεται έκτακτες καταστάσεις. Στην συνέχεια επισκέφθηκε την αίθουσα επιχειρήσεων στην Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και στις δηλώσεις που έκανε προειδοποίησε όσους μετέχουν στις ταραχές ότι «θα αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη και θα ισχύσουν, είπε, γρήγορες διαδικασίες».

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεννοήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, να διακόψουν οι βουλευτές τις θερινές τους διακοπές, για μια μέρα, μεθαύριο, προκειμένου να συζητηθεί στο κοινοβούλιο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η αστυνομία ανακάλεσε τις άδειες των αστυνομικών και έγινε γνωστό ότι σήμερα θα είναι σε υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου 16.000 αστυνομικοί. Με εισήγηση της αστυνομίας αναβλήθηκε το αυριανό φιλικό ματς στο Γουέμπλεϊ, μεταξύ των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Αγγλίας και της Ολλανδίας, γιατί η αστυνομία δεν μπορεί να διαθέσει τις απαραίτητες αστυνομικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τυχόν επεισόδια.

Το Γουέμπλεϊ βρίσκεται κοντά στις περιοχές του Βόρειου Λονδίνου όπου έχουν γίνει ταραχές τις τελευταίες μέρες. Επίσης αναβλήθηκαν δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες που είχαν προγραμματισθεί για απόψε, της Γουέστ Χαμ και της Τσάρλτον καθώς οι έδρες τους είναι στις περιοχές όπου γίνονται τα επεισόδια. Ο καθηγητής της ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Σίτι του Λονδίνου Μάλκολμ Κρος, υποστηρίζει ότι οι εφιαλτικές ταραχές που γνωρίζει τώρα το Λονδίνο μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών. «Για τους ανθρώπους που γίνονται μάρτυρες καταστροφής της κοινότητάς τους, αυτό μπορεί να έχει μόνιμη αρνητική συνέπεια», δήλωσε ο Κρος.

2011-08-09

agelioforos.gr