Βρετανία: «Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία των Ελλήνων»

Σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στη σωματική και ψυχολογική υγεία των Ελλήνων διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές. Τα σκληρά οικονομικά μέτρα, η λιτότητα και η αβεβαιότητα για το μέλλον ωθούν όλο και περισσότερους πολίτες στην κατάθλιψη και στην εξάρτηση από ουσίες, ενώ έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, της πορνείας και στα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό HIV.


Ο Ντέιβιντ Στάκλερ και η ομάδα του, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, χαρακτηρίζουν «ανησυχητική» την εικόνα της υγείας στη χώρα μας. «Διαπιστώνουμε... ανησυχητικές τάσεις--διπλασιασμό των αυτοκτονιών, αύξηση των ανθρωποκτονιών, αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων μόλυνσης με HIV και οι πολίτες αναφέρουν ότι η υγεία τους επιδεινώνεται, αλλά δεν επισκέπτονται γιατρό παρότι νιώθουν ότι θα έπρεπε», όπως εξηγεί ο ίδιος.

Οι αυτοκτονίες, στο διάστημα από 2007-2009 αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, καθώς οι ερευνητές μιλούν για αύξηση από 25-40%.

Ο Μάρτιν Μακί, συνεργάτης του Στάκλερ, συμβουλεύει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν υπόψην τους τα στοιχεία για την Ελλάδα καθώς: «Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης».

Σε προηγούμενη έρευνα του Μακί που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, διαπιστώθηκε αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονίας σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία 2 χρόνια μέχρι το 2009, όσο δηλαδή βάθαινε η κρίση, μειώνονταν τα εισοδήματα και αυξανόταν η ανεργία.

Αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης του ιού HIV στους Έλληνες κατά 52% αυτή τη χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ αυξήθηκαν και τα ποσοστά των χρηστών ηρωίνης κατά 20% το 2009.

Οπως λέει ο Στάκλερ, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι τοξικομανείς μολύνονται σκοπίμως με τον HIV, για να εξασφαλίσουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ και συντομότερη ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης για τους χρήστες.

Εξαιτίας της κρίσης, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι πολύ τεταμένες, επιβάλλοντας ορισμένες από τις αυστηρότερες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και με απλήρωτους λογαριασμούς να επιβαρύνουν περαιτέρω τις φαρμακευτικές εταιρείες.

2011-10-10

EPIKAIRA.GR