Ήρθαν για να μείνουν οι Λονδρέζοι «Αγανακτισμένοι» του Αγίου Παύλου

Την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους διατρανώνουν τα μέλη του κινήματος «Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου», που παρά το τσουχτερό κρύο έχουν κατασκηνώσει κατά εκατοντάδες στα πεζοδρόμια έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στη βρετανική πρωτεύουσα.

Με αυτοσχέδιες κουζίνες, τουαλέτες, ένα κέντρο ενημέρωσης και γύρω στις 100 σκηνές, περίπου 200 με 300 ακτιβιστές ακολουθώντας το παράδειγμα των «Occupiers» στη Νέα Υόρκη, παρέμειναν έξω από τον Αγιο Παύλο, μετά την παγκόσμια ημέρα διαδηλώσεων το περασμένο Σάββατο.

«Δεν σκόπευα να μείνω το βράδυ, αλλά άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το κάνουν και αυτό είναι πολύ εμψυχωτικό» είπε η 31χρονη Τζεν Γουίτς, που εργάζεται σε φιλανθρωπική οργάνωση. «Η κυβέρνηση δεν δουλεύει για τον λαό πια» προσθέτει.

Εκατοντάδες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη διοργάνωσαν παρόμοιες κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο, υιοθετώντας το σύνθημα των «Αγανακτισμένων» της Γουόλ Στριτ «Είμαστε το 99%» -αναφορά στο πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού που ελέγχει τον πλούτο και τα εισοδήματα, ενώ δισεκατομμύρια άλλοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

«Όλοι καλούν για ένα νέο είδος δημοκρατίας. Δεν πρόκειται για διαμαρτυρία του Σαββατοκύριακου- είναι στρατοπέδευση» είπε ο Γκάβιν Σμαρτ που συμμετέχει στις διαδηλώσεις. Η αστυνομία σταδιακά μείωσε την παρουσία της, ενώ την Κυριακή δεν προχώρησε σε συλλήψεις.

Ο αιδεσιμότατος Τζάιλς Φρέιζερ από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου δήλωσε την υποστήριξή του προς το κίνημα, λέγοντας ότι τα αιτήματά του αντανακλούν τις χριστιανικές αξίες, ενώ ζήτησε ο ίδιος από την αστυνομία να αποχωρήσει από το σημείο της διαμαρτυρίας, καθώς δεν «υπήρχε ανάγκη για τέτοιου είδους προστασία».

Παράλληλα προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι οι καμπάνες του ναού «είναι πολύ δυνατές» και ότι θα τους ξυπνούσαν νωρίς το πρωί. Σε αντίθεση με τις ειρηνικές διαδηλώσεις του Λονδίνου, στη Νέα Υόρκη η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 92 συλλήψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι περισσότερες διαδηλώσεις στην Ευρώπη ήταν ειρηνικές με εξαίρεση τη Ρώμη όπου σημειώθηκαν πρωτοφανή επεισόδια με 130 τραυματίες και 12 συλλήψεις.

tanea.gr

2011-10-20