«Ανταρσία» κατά Κάμερον στις τάξεις των Τόρις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη «εξέγερση» βουλευτών του κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς δεκάδες μέλη του κόμματός του ετοιμάζονται να υποστηρίξουν στο κοινοβούλιο αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όσον αφορά στη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περίπου οι 70 από τους 300 και πλέον βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να ψηφίσουν κατά του Κάμερον σήμερα, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Εργατικοί αναμένεται να ταχθούν στο πλευρό του.

Παρά τις προσπάθειες του Κάμερον από τότε που έγινε αρχηγός των Συντηρητικών πριν από έξι χρόνια να εκτονώσει τη διένεξη της δεκαετίας του 1990 στη χώρα, σχετικά με τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη, αυτή παραμένει.

Μολονότι η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική, θεωρείται δοκιμασία για τον Κάμερον, ενώ, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση των Τόρις με το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Χάρη στην υποστήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Εργατικών, ο Κάμερον δεν ανησυχεί μεν για την ανταρσία στις τάξεις των Τόρις, ωστόσο διακυβεύεται το κύρος του σε περίπτωση που όσοι ψηφίσουν εναντίον του θα είναι πολλοί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει μάλιστα δηλώσει ότι όποιος βουλευτής των Τόρις ψηφίσει εναντίον της κυβέρνησης, θα αποπεμφθεί από τις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος.

"Η πρόταση για δημοψήφισμα θα δημιουργούσε πρόσθετη οικονομική αβεβαιότητα σ` αυτή τη χώρα σε μια δύσκολη οικονομική στιγμή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ στο BBC.

Περίπου 78 μέλη του κοινοβουλίου, πολλά από τα οποία Συντηρητικοί, προσυπέγραψαν το κοινοβουλευτικό αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα αν η Βρετανία θα πρέπει να φύγει από την ΕΕ ή να αναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμμετοχής της. Το κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα αργότερα σήμερα και η ψηφοφορία αναμένεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Mail on Sunday, το 61% των Βρετανών επιθυμεί δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 50% ζητάει από τη βρετανική κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευση των όρων της ένταξης της χώρας. Σημειώνεται ότι μόλις το 34% των Βρετανών επιθυμεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

2011-10-24

enet.gr