Αλλάζει… η ώρα Λονδίνου;


«Νερό στο κρασί τους» λένε να βάλουν οι Άγγλοι όσον αφορά την αλλαγή της ώρας, που ακολουθούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Πάντως τη στιγμή που οι Άγγλοι σκέφτονται να υιοθετήσουν τις συνήθειες της ενδοχώρας, οι Γάλλοι από τους οποίους ξεκίνησε η συνήθεια, πιστεύουν ότι εκλείπουν σιγά-σιγά οι λόγοι της αλλαγής.

Μπορεί ο ευρωσκεπτικισμός στη Βρετανία να γνωρίζει νέες δόξες, αλλά αν είναι για το καλό της οικονομίας τους οι Βρετανοί το ξανασυζητάνε. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση Κάμερον σκέφτεται να γυρίσει τα ρολόγια της χώρας μία ώρα μπροστά ώστε να εναρμονιστεί η βρετανική ώρα με αυτήν που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Με μια τέτοια απλή κίνηση, υπολογίζει το υπουργείο Ανάπτυξης που στηρίζει θερμά την ιδέα, η βρετανική οικονομία θα κέρδιζε 3,5 δισ. στερλίνες ετησίως. Στη βιομηχανία του τουρισμού θα γεννιούνταν 80.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ πολλαπλά θα ήταν τα οφέλη και από την παράταση κατά μία ώρα των συναλλαγών του Σίτι με τα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Ο βρετανός Πρωθυπουργός φέρεται να βρίσκει «ενδιαφέρουσα» την προοπτική μιας τριετούς δοκιμής. Υπό μια προϋπόθεση: ότι η νέα ώρα θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς εξαιρέσεις. Από αυτή την άποψη, οι Σκωτσέζοι φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Για να κερδίσει μία ώρα φως το Λονδίνο το απόγευμα, τα παιδιά στις βόρειες περιοχές του Νησιού θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο πριν καν ξημερώσει.


Ένα επιπλέον επιχείρημα λέει ότι η έλλειψη φωτός το πρωί συνδέεται με την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. «Η σταθερή θέση της κυβέρνησης της Σκωτίας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση για οποιαδήποτε αλλαγή», δήλωσε εκπρόσωπός της. Αυτό το ξερό «όχι» είναι πολύ πιθανό να καταδικάσει το πείραμα σε θάνατο πριν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή.

Την ίδια επίδραση θα έχει πιθανότατα και η «γκρίνια» εκ μέρους εκείνων που αισθάνονται ότι πλήττεται η εθνική τους υπερηφάνεια. Ανάμεσά τους βρίσκονται διάφορα ταμπλόιντ όπως και οι αθεράπευτοι ευρωσκεπτικιστές των Τόρις που υποπτεύονται ότι το «ενδιαφέρον» του Κάμερον δεν είναι τίποτε άλλο από μια παραχώρηση στον ευρωπαϊστή κυβερνητικό του εταίρο Νικ Κλεγκ.

Το πείραμα, πάντως, δεν θα γινόταν για πρώτη φορά. Το Λονδίνο είχε ξαναδοκιμάσει να ζήσει στην «ώρα Βερολίνου» από το 1968 έως το 1971

Πηγή: «Τα Νέα»