Ανταποκρίσεις  >  Λονδίνο Βρετανικά ΜΜΕ: Κίνδυνος απομόνωσης της Βρετανίας από την ΕΕ
   

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υλοποίησε τελικά την απειλή του κάνοντας στην ουσία χρήση του δικαιώματος άσκησης βέτο επί των γαλλογερμανικών σχεδίων για τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ, από τη στιγμή που δεν περιελάμβανε τις εγγυήσεις που ζητούσε για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων.

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τα ξημερώματα ο κ. Κάμερον έκανε λόγο για «δύσκολη αλλά σωστή απόφαση». Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και Γερμανοί αξιωματούχοι «προβληματικό» το βρετανικό αίτημα για εξαίρεση από το προωθούμενο αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Στο σημείο αυτό επήλθε η ρήξη που αφήνει τη Βρετανία εκτός της συμφωνίας των 17 συν έξι.

Επικαλούμενη πάντως Βρετανούς διπλωμάτες, η εφημερίδα Γκάρντιαν αναφέρει ότι ο κ. Σαρκοζί παραποίησε τη βρετανική θέση, καθώς το Λονδίνο ζητούσε την υπογραφή πρωτοκόλλου εξαίρεσης με συγκεκριμένα αιτήματα για την προστασία του Σίτι. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα αιτήματα εξαίρεσης κάλυπταν ένα πολύ μεγάλο μέρος των προτεινόμενων αλλαγών.

Η βρετανική πλευρά ζήτησε, μεταξύ άλλων, να μη διαβρωθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς (ανησυχία που επιχείρησε να απαντήσει με τη διατύπωση της συμφωνίας ο Χέρμαν φαν Ρομπέι), να προστατευθεί το Σίτι από υπερβολικούς περιοριστικούς κανονισμούς, να υπάρχει ευελιξία στον καθορισμό της απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, να διατηρηθεί στο Λονδίνο η έδρα της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, να προστατευθούν από τους κανονισμούς οι αμερικανικές τράπεζες με έδρα στο Σίτι που δεν έχουν συναλλαγές με την υπόλοιπη Ευρώπη και η απόφαση για χρέωση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, με φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για παράδειγμα, να λαμβάνεται με ομοφωνία.

Μερίδα αναλυτών στη Βρετανία εκτιμά ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο Σαρκοζί ως αποδιοπομπαίος τράγος, καθώς πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η δική του ένιωθαν ούτως ή άλλως πιο άνετα με μια διακυβερνητική συμφωνία των μελών της ευρωζώνης, αντί με μια νέα συνθήκη των 27.

Στο σύνολό του ο βρετανικός Τύπος εκτιμά ότι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες θα σημάνουν μεγαλύτερη απομόνωση της χώρας από την Ευρώπη. Ορισμένοι σχολιαστές θεωρούν ότι αυτό είναι λόγος ικανοποίησης, αλλά οι περισσότεροι εκφράζουν την ανησυχία τους προσθέτοντας ότι στην ουσία ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν κέρδισε κάτι. Τονίζεται επίσης ότι η κίνηση Κάμερον παρά την προηγούμενη σκληρή ρητορική του ήταν μάλλον απρόσμενη, ιδίως από τη στιγμή που υπολογισμοί στο υπουργείο Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ θα στοιχίσει στη βρετανική οικονομία το 7% του ΑΕΠ, ή 100 δισεκατομμύρια λίρες. Όπως σημειώνεται, τώρα ξεκινά μία παρατεταμένη μάχη για την επιρροή που μπορεί να έχει η Βρετανία στην ΕΕ, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι δεν οδεύουμε προς μια απομονωμένη Βρετανία και μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Μεγάλη έκταση στις αναλύσεις καταλαμβάνει η πρόβλεψη ότι οι πιέσεις σε βάρος του κ. Κάμερον από την πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα των Συντηρητικών θα ενταθούν τώρα ακόμα περισσότερο, με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος για επανακαθορισμό της σχέσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, είτε αυτό σημαίνει πιο χαλαρή σύνδεση, είτε ανάκτηση εξουσιών, είτε έξοδο από την ΕΕ. Εκπρόσωπος των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο πρωθυπουργός κράτησε το λόγο του και ότι τώρα η Βρετανία πλησιάζει περισσότερο στο ιδανικό κατ` αυτόν σχήμα ως προς τις σχέσεις με την Ευρώπη μίας «νέας Ελβετίας».

Την ώρα πάντως που το ερώτημα στα χείλη των περισσότερων στη Βρετανία είναι αν οι νυχτερινές εξελίξεις σηματοδοτούν την αρχή του τέλους του ευρωπαϊκού ρόλου του Λονδίνου, επισημαίνεται ότι υπάρχει και η πιθανότητα το νέο καθεστώς που αποφασίστηκε μεταξύ των 23 να αποτύχει. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνεται, όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τη βρετανική οδό.

Ως προς τη συμφωνία των 17 συν έξι, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, όπως το πώς θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα εφαρμογής αποφάσεων εκτός πλαισίου ΕΕ, αναφέρουν δημοσιεύματα. Ο ρόλος της επομένως, όπως ενδεχομένως και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα αποτελεί αντικείμενο προσεκτικής παρακολούθησης από το Λονδίνο, που δεν επιθυμεί αλλαγή στο ρόλο ενός φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν επαρκεί για να πείσει τις αγορές, αν και μια αχτίδα αισιοδοξίας συνιστά η θετική αντίδραση του Μάριο Ντράγκι, που ίσως σημαίνει ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει πιο δυναμικά στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Νικητή των διαπραγματεύσεων οι βρετανικός Τύπος αναδεικνύει το Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πήρε την υπογραφή χωρών και εκτός ευρωζώνης για το γαλλογερμανικό σχέδιο αποφεύγοντας τη χρονοβόρα διαδικασία της τροποποίησης συνθηκών.
News_EmailΕκτύπωσηΑγαπημένα

skai.gr

2011-12-09


 

 
comments powered by Disqus
  Αρχική σελίδα  
Λονδίνο - Παλαιότερα Άρθρα
.
>  Ο Μέρντοχ αποζημιώνει διασημότητες>  «Καρφιά» Κάμερον κατά Μέρκελ - Σαρκοζί>  Νέα μπογιά για αεροσκάφη εξοικονομεί εκατομμύρια λίρες!>  Βρετανία: 18χρονος δολοφονήθηκε στην πολυσύχναστη Oxford Street του Λονδίνου>  Οι κανόνες ελέγχου βουλευτικών εσόδων – εξόδων στη Βρετανία>  Βρετανικά ΜΜΕ: Κίνδυνος απομόνωσης της Βρετανίας από την ΕΕ>  Με βέτο απειλεί τη Συνθήκη της ΕΕ ο Ντ.Κάμερον, αν δεν περιέχει «βρετανικές εγγυήσεις»>  Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Ιράν – Βρετανίας>  Ερωτήματα για την ύπαρξη Βρετανών ομήρων στην πρεσβεία της Τεχεράνης>  Κάμερον: Η παραμονή στην ΕΕ προς το συμφέρον της Βρετανίας
 
12345678
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

four-stars-hotel

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
.
 
 
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Λευκάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Eλλάδα
Επικαιρότητα
Αθλητισμός
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Ιωάννινα
Κέρκυρα
Αγρίνιο
 
Παρίσι
Βρυξέλλες
Λονδίνο
Μελβούρνη
Νέα Υόρκη
Εδιμβούργο
Θέματα
Υγεία
Διατροφή
Παιδί
Περιβάλλον
Βιβλίο
Θέσεις Εργασίας
Προγράμματα
Αγροτικά Θέματα
 
Θέματα Αλιείας
Τρίτη Ηλικία
Αποδράσεις
Θάλασσα
Auto/moto
Μόδα
Gadgets
 
Καλώς Ήρθατε!
Το διαδικτυακό μας portal ξεκινάει την λειτουργία του..Όπως διαπιστώνετε είναι  ηλεκτρονικό περιοδικό  ποικίλης ύλης, με νέα από τη Λευκάδα, ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Στόχος του είναι η συνεχής και έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, το παιδί, την υγεία κ.α. Συλλέγουμε καθημερινά τα σπουδαιότερα θέματα της επικαιρότητας και τα προβάλουμε στοχεύοντας σε μία ολοκληρωμένη ενημέρωση.
Οποιοδήποτε υλικό, όπως δελτία τύπου, νέα, ανακοινώσεις και φωτογραφικό υλικό, επιθυμείτε να κοινοποιήσετε, μπορείτε να τα στέλνετε στο e-mail info@lefkadanews.com ή στο fax 26450-21822.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
Η ομάδα του lefkadanews.com

 
Insurance Net Υπηρεσίες Internet Τηλ./ Φαξ 2645021822, E-mail: info@lefkadanews.com