Σκιώδης υπουργός η Σοφία Κώτση, γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος στη Νέα Νότια Ουαλία

Μόλις πέρσι η ομογενής Σοφία Κώτση (Sophie Cotsis) εξελέγη γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος στη Νέα Νότια Ουαλία και ήδη ανέλαβε σκιώδες υπουργείο.

Μετά την βαριά ήττα των Εργατικών στις πρόσφατες πολιτειακές εκλογές και τον αποδεκατισμό της κοινοβουλευτικής τους ομάδας η ανάθεση αυξημένων καθηκόντων στην κα Κότση ήταν αναμενόμενη.

Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος Τζον Ρόμπερτσον της ανέθεσε τα σκιώδη υπουργεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιθαγένειας και Υποθέσεων Γυναικών.

Η Σοφία Κώτση (Sophie Cotsis), γεννήθηκε στο προάστιο Καντέρμπερι του Σίδνεϊ από Μυτιληνιούς γονείς που γνωρίστηκαν στην Αυστραλία.

Ο πατέρας της, Ευάγγελος, κατάγεται από τη Φίλια και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1964. Η μητέρα της, Μαρία, κατάγεται από το Σκουτάρο και πήγε στην Αυστραλία τέσσερα χρόνια μετά.

Η φράση "όπου υπάρχει θέληση υπάρχει πάντα λύση", που συνήθιζε να λέει από την εποχή που ήταν ακόμα μαθήτρια, φαίνεται πως αποτέλεσε κινητήρια δύναμη στην πορεία της ζωής της Σοφίας Κώτση.

Η Σοφία Κώτση είχε αναπτύξει συλλογική δράση από το σχολείο, συμμετέχοντας στο συμβούλιο και την αθλητική επιτροπή. Της άρεσαν, άλλωστε, οι κοινωνικές δραστηριότητες και το να εργάζεται για την κοινότητα ως μέλος ομάδας.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια σπουδών Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Maquarie, η Σοφία Κώτση γίνεται μέλος της Ελληνικής Ένωσης του Πανεπιστημίου και γνωρίζει πολλούς Έλληνες της γενιάς της από διαφορετικές περιοχές του Σίδνεϊ. "Άνοιξε ένας καινούργιος κόσμος μπροστά μου", λέει για την εμπειρία της αυτή.

Παράλληλα με τις σπουδές της κι ενώ έχει ήδη δουλέψει ως πωλήτρια στο γυμνάσιο, πιάνει δουλειά σε εταιρεία catering στο αεροδρόμιο, σε διάφορες βάρδιες και πόστα. "Έκανα σχεδόν τα πάντα. Έπρεπε να δουλέψω, σαν τους γονείς μου που πάντοτε εργάζονταν", λέει. Κι εκεί, όμως, δεν έμεινε απλή υπάλληλος, αλλά συμμετείχε στην Ένωση των Εργαζομένων, που είχε ως σκοπό το να διασφαλίζει την ικανοποίηση των τελευταίων από τις συνθήκες εργασίας.

omogeneia.ana-mpa.gr