Οι Ελληνες-κροίσοι της Αυστραλίας

Στον κατάλογο των 200 πλουσιότερων Αυστραλών, τον οποίο δημοσιεύει το έγκυρο περιοδικό "BRW" βρίσκονται μεταξύ άλλων τρεις Έλληνες ομογενείς και δύο ελληνικές οικογένειες. Στον κατάλογο συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν περιουσία πάνω από 350 εκ. δολ.

Ο πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας και ο μόνος δισεκατομμυριούχος, παραμένει ο πρώην ιδιοκτήτης της Παναχαΐκής, Κώστας Μακρής που πρόσφατα εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται και για την ΑΕΚ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικό «BRW», ο κ. Μακρής και ο γιος του, Ρος, συγκεντρώνουν περιουσία ύψους ενός δισεκατομμυρίου και 70 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας και βρίσκονται στην 31η θέση των πλουσιότερων κατοίκων της χώρας. Δηλαδή αν και αύξησαν την περιουσία τους κατά 50 εκατομμύρια δολάρια, στους τελευταίους δώδεκα μήνες έπεσαν δύο θέσεις στη γενική κατάταξη.

Ο κ. Μακρής παραμένει ο μοναδικός Έλληνας δισεκατομμυριούχος της Αυστραλίας.

Στη δεύτερη θέση των πλουσιότερων ομογενών και στην 79η θέση της γενικής κατάταξης, βρίσκεται ο Κέρυ Χαρμάνης, με 554 εκατομμύρια δολάρια (έναντι 534 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε πέρυσι). Σύμφωνα με το αυστραλιανό περιοδικό διαθέτει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων του στη φιλανθρωπία.

Στην 3η θέση από ελληνικής πλευράς και στην 89η επί του συνόλου φέτος βρίσκεται ο Θόδωρος Καρύδης, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 487 εκατομμύρια δολάρια (451 εκατομμύρια πέρυσι) που διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης ποτών.

Στον κατάλογο υπάρχουν και δυο πλούσιες ελληνικές οικογένειες. Πρόκειται για την οικογένεια Πασπάλη που κυριαρχεί στον κλάδο καλλιέργειας μαργαριταριών της Αυστραλίας που πωλούνται με τη φίρμα ‘Σάουθ Σι’.

thebest.gr